/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Președintele ar putea fi suspendat. Expert: „Dodon poate fi tras la răspundere penală”

missing
20 septembrie 2017, ora 19:04

În ianuarie 2017, Curtea Constituțională (CC) a stabilit expres, la solicitarea liberalilor, că președintele poate respinge o singură dată candidatura propusă de premier la funcția de ministru.

El este obligat să respecte hotărârea CC. El are un șir întreg de încălcări ale legislației în vigoare, ceea ce seamănă deja cu ipeachment-ul, adică tragerea la răspundere penală a președintelui, așa cum prevede articolul din Constituție. Dar asta depinde de voința deputaților”, susține expertul Alexandru Arseni.

Cât despre decizia Guvernului de a sesiza Curtea Constituțională pentru a decide ce e de făcut mai departe, Alexandru Arseni spune că aceasta ridică semne de întrebare, în condițiile în care există deja hotărârea din ianuarie 2017.

După practica judiciară, jurisprudența constituțională, pe unul și același subiect de două ori la Curte nu se adresează pentru interpretare, pentru că este deja o interpretare care este obligatorie. Mai mult, această hotărâre a intrat în vigoare și are efect pentru viitor. Adică nu sunt temeiuri pentru a mai pune la îndoială puterea, forța juridică a acestei interpretări”, explică expertul.

Alți experți în drept constituțional spun că Guvernul, prin sesizarea adresată Curții, încearcă să evite agravarea situației.

Dacă parlamentarii ar fi dorit, ei ar putea să inițieze procedura de suspendare. Se poate, dar nu trebuie de agravat situația. Guvernul se așteaptă la o analiză mai profundă a acestei probleme, cu răspunsuri mai concrete la sesizare”, afirmă expertul Nicolae Osmochescu.

Despre ce se întâmplă în cazul în care șeful statului refuză repetat propunerea premierului, o spunea chiar Igor Dodon în luna ianuarie, atunci când amenința că va respinge și a doua oară candidatura lui Valeriu Munteanu pentru funcția de ministru al Apărării.

Guvernul, majoritatea parlamentară, au două soluții. Una – să înghită, să tacă și să propună ceva care trece. Sau a doua, să ia 67 de mandate în Parlament, pe care ei le au și cu care încearcă să ne arate din deget Candu, să ia decizia de suspendare a mandatului de președinte și în termen de nu mai mult de 30 de zile de la suspendare să aibă loc referendum”, a declarat președintele Dodon.

De data aceasta, președintele pare hotărât să meargă până-n pânzele albe. Anterior, însă, Dodon se acoperea cu același text al Constituției, încercând să justifice promovarea în funcție a unor judecători contestați de societatea civilă, chipurile contrar voinței sale.

Constituția spune că eu pot refuza numirea unor judecători care au fost votați de CSM, doar dacă am în scris de la vreo instituție. Și atunci când nu vin argumente, sunt obligat să-I promovez. Pentru că, dacă nu sunt argumente, CSM-ul mai votează odată și ești impus să semnezi decretul chiar dacă nu ești de acord”, explica Dodon.

Dacă veți insista în continuare pe persoane incompetente, indiferent de câte ori le veți promova și indiferent de deciziile CC, pe care o controlați și s-a transformat în filiala PD-ului și a lui Plahotniuc, eu astfel de decrete nu o să semnez.MUSCA Nu vă place – treaba voastră”, a menționat Dodon.

Ieri, Igor Dodon a anunțat că a respins în mod repetat candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării. La scurt timp, Guvernul a sesizat Curtea Consituțională întrebând-o ce e de făcut mai departe? Anterior, Igor Dodon a sugerat Executivului să-l propună pentru această funcție pe Victor Gaiciuc, tatăl finului său de cununie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram