Consiliul Europei va propune Moldovei recomandări pentru strategia în sectorul justiției 2018 – 2024

Experți de la Consiliul Europei (CoE) sunt în proces de evaluare a strategiei implementate în domeniul justiției. Ei vor identifica lacunele existente și vor propune noi recomandări pentru a fi aplicate în următorii ani.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, și colegii săi au avut o întrevedere cu delegația de experți ai CoE aflată în vizită în țara noastră. Ei au fost interesați de evoluțiile din domeniu și au discutat despre: monitorizarea aplicării noilor legi, lupta împotriva corupției, cooperarea cu instituția ombudsmanului, mecanismul de prevenire a torturii și legea privind activitatea specială de investigații.

Vladimir Cebotari, a comunicat că „în următorii ani eforturile vor fi concentrate preponderent pentru implementarea coerentă a pachetului de legi adoptate în ultima perioadă, pentru a avea o practică judiciară uniformă. Avem legi bune, apreciate pozitiv și de experți internaționali, însă trebuie să lucrăm la o aplicare cu succes a acestora”.

În urma evaluării, experții vor elabora un raport în care vor formula recomandări pentru a îmbunătăți reformele implementate și noi direcții de intervenție. Acestea se vor regăsi în următoarele documente de politici ce vizează sectorul justiției.

Menționăm că, echipa de experți efectuează mai multe vizite de documentare în instituțiile statului pentru cercetarea evoluțiilor din domeniul justiției.

Ei au întrevederi cu reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii, Centrului Național Anticorupție, Institutului Național de Justiție, Avocatul Poporului, Uniunii Executorilor Judecătorești, Institutului de Reforme Penale, dar și a unor ONG-uri de profil.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.