Reacția lui Lukașenko la temerile Occidentului privind exercițiile „Zapad 2017”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Belarusul a transmis miercuri că Occidentul nu are niciun motiv să se teamă de un atac din partea Rusiei sau de faptul că Moscova ar putea lăsa în urmă trupe după amplul exercițiu militar pe care îl desfășoară cu Minskul, pentru o posibilă ocupare a vecinilor săi vestici, relatează Reuters.

Rusia a spus în repetate rânduri că exercițiile, numite ”Zapad” sau ”Occident” și începute la 14 septembrie, au un specific pur defensiv și nu au ca țintă o țară terță sau un grup de țări.

NATO și-a exprimat îngrijorarea că Moscova s-ar putea folosi de aceste exerciții de război ca acoperire pentru a staționa trupe și echipamente în Belarus. Alianța Nord-Atlantică a mai transmis că manevrele sunt lipsite de transparență și că numărul de trupe ar putea fi mult mai mare decât cei 12.700 de militari declarați oficial de Moscova și Minsk.

Vecinii Rusiei și-au exprimat temerea că Moscova ar putea folosi exercițiile ca o repetiție pentru ocuparea unor țări precum Polonia, Ucraina sau cele trei state baltice — Lituania, Letonia și Estonia—, care au fost toate sub sfera de influență a Moscovei până la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. Polonia și țările baltice sunt acum membre ale NATO și UE, în timp ce Ucraina încearcă la rândul său să întărească legăturile cu cele două blocuri.

„Încercarea de a discredita exercițiile este un lucru extrem de neprofesionist”, a spus președintele Belarusului, Aleksandr Lukanșeko.

„Nu vom purta niciun război împotriva nimănui. Să nu vă așteptați la vreun atac din partea noastră — cu atât mai puțin asupra Ucrainei”, a declarat el presei la un poligon militar la 75 de km est de capitala Belarusului, Minsk, după ce a asistat la ultima zi de exerciții Zapad.

„Toate trupele se vor întoarce în locurile lor de staționare permanentă”, a spus el, îmbrăcat în uniformă militară de camuflaj, în calitate de comandant suprem. „Într-o săptămână, chestiunea va deveni irelevantă”, a adăugat Lukașenko.

Câteva ore mai devreme, președinta lituaniană Dalia Grybauskaite a făcut din aceste exerciții militare punctul central al discursului său anual din cadrul Adunării Generale a ONU de la New York.

„Chiar în timp ce vorbim, aproximativ 100.000 de militari ruși sunt angajați în exercițiul militar ofensiv ”Zapad 2017” la granițele statelor baltice, Poloniei și chiar în Arctica”, a spus ea.

„Kremlinul repetă scenarii agresive împotriva vecinilor săi, antrenându-și armata să atace Occidentul. Exercițiul este de asemenea parte a unui război informațional menit a răspândi nesiguranță și teamă”, a mai afirmat Dalia Grybauskaite.

Kremlinul a spus miercuri că a oferit numeroase informații despre exerciții înainte de derularea lor atașaților militari ai tuturor țărilor interesate și le-a permis observatorilor acestora să asiste la manevre pentru a elimina orice îngrijorări.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...