Parlamentul se convoacă în ședință plenară. Pe agendă- legile pe care Igor Dodon a refuzat să le promulge

Parlamentul se va convoca în ședință plenară mâine, joi, 21 septembrie 2017, cu începere de la ora 10.00. Decizia a fost luată astăzi de Biroul Permanent, la propunerea președintelui Parlamentului Andrian Candu.

Agenda propusă plenului va include mai multe legi trimise pentru reexaminare Parlamentului de către președintele Republicii Moldova. În ordinea de zi au fost introduse legile examinate până la această oră de comisiile parlamentare.

Potrivit art 93 din Constituție, preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămîni, spre reexaminare, Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărîrea adoptată anterior, preşedintele promulgă legea.

Ieri preşedintele Parlamentului Andrian Candu a precizat că este vorba de mai multe legi importante pentru cetățeni, printre care legea cu privire la combaterea terorismului, legea privind reforma Academiei de Științe, legea cu privire la energetică sau legea tichetelor de masă.

Candu a mai spus că refuzul președintelui de a promulga aceste legi afectează mai multe sectoare de activitate, înseamnă timp și bani pierduți, greutăți în implementarea Acordului de Asociere cu UE, împiedicarea implementării reformelor demarate de către Guvern.

Pe de altă parte, preşedintele Igor Dodon a declarat astăzi că la fiecare lege, pe care n-a promulgat-o au fost prezentate argumente solide. Potrivit lui, odată cu adoptarea acestor legi în mai multe sectoare, în special în cel ce ține de știință, legislația muncii și altele, situația se va înrăutăți drastic.

La fel, în ședința de mâine, Legislativul va dezbate și vota  proiectul de lege pentru modificarea legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar care prevede majorarea cu 10% a salariilor de funcție.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.