08:57:41 19.04.2024
Stiri

„Promo-Lex”: peste 155 de mii de cetățeni riscă să NU poată vota la următoarele alegeri. Răspunsul CEC

Politică 20.09.2017 13:20 Vizualizări1236 Autor: Ziarul National
„Promo-Lex”: peste 155 de mii de cetățeni riscă să NU poată vota la următoarele alegeri. Răspunsul CEC


Circa 155 683 de alegători fără domiciliu sau reședință, adică 4,78% din totalul celor 3 255 361 de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor, riscă să nu poată vota la următoarele alegeri, după modificarea sistemului electoral din R. Moldova.

Cel puțin, așa arată un studiu al Asociației „Promo-Lex”, potrivit căruia, în urma modificărilor operate în Codul Electoral la 20 iulie 2017, art. 87 alin. (4) stabilește că alegătorul votează la secția de votare din circumscripția uninominală unde își are domiciliul. La alegerile parlamentare, în circumscripțiile uninominale nu participă alegătorii care nu au domiciliul în circumscripția uninominală respectivă.

„Prin urmare, tratăm condiționarea deținerii unui domiciliu, în sensul Codului electoral, pentru exercitarea dreptului de vot în circumscripția uninominală una ce contravine Constituției, discriminatorie și limitatoare”, constată experții „Promo-Lex”.

Potrivit autorilor studiului, noua redacție a Codului electoral nu specifică nici procedura de vot în circumscripția națională a persoanelor fără domiciliul înscris în actul de identitate.

Pentru a elimina lacunele din legislație, „Promo-Lex” recomandă modificarea art. 87 alin. (4) din Codul electoral cu scopul de a exclude condiționarea deținerii unui domiciliu, în sensul Codului, pentru exercitarea dreptului de vot, tratarea exactă și în conformitate cu normele constituționale de către legislator a mecanismului de realizare a dreptului de vot în cadrul circumscripției naționale sau uninominale la alegerile parlamentare, dar și modificarea art. 80 din Codul electoral în vederea excluderii condițiilor ce limitează dreptul alegătorilor fără domiciliu sau reședință de a semna în susținerea candidaților.

Comisia Electorală Centrală susține, însă, că noua legislație nu limitează dreptul persoanelor fără domiciliu de a vota.

„Actualmente, majoritatea cetățenilor fără domiciliu, peste 90 de mii de alegători din numărul de 155 683, sunt cetățenii Republicii Moldova plecați și stabiliți cu locul de trai peste hotare. Categoria indicată de cetățeni va putea realiza dreptul la vot în oricare secție de votare constituită în străinătate. În privința cetățenilor care, din varii motive nu au stabilit domiciliu, reglementarea exercitării dreptului la vot se regăsește în art.53 din Codul electoral, potrivit căruia ei votează în baza listei electorale suplimentare la secțiile de votare de la ultimul loc de domiciliu. De menționat că până în prezent în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor nu au fost identificate situații când unui alegător fără domiciliu nu i s-a permis să voteze la locul ultimului domiciliu.

Mai mult, restricția statuată la art. 87 alin.(4) din Codul electoral, la care face trimitere Asociația „Promo-Lez”, se referă doar la cazurile când alegătorii vin să voteze în altă circumscripție decât în cea în care își au domiciliul. Acest articol nu se referă la alegătorii fără domiciliu. Pentru exemplificare, aplicăm analogia procedurilor electorale utilizate pentru alegerile locale, unde alegătorul cu domiciliul în mun. Bălți nu poate vota pentru aleșii locali din mun.Cahul. În situația în care alegătorul nu are domiciliu, atunci acesta va vota la ultimul loc de domiciliu.

În conformitate cu noile prevederi ale Codului electoral, în cadrul alegerilor parlamentare alegătorii nu vor putea vota pentru deputatul dintr-o altă circumscripție, decât cea unde are înregistrare la domiciliu sau la secția de vot de la ultimul loc de domiciliu”, precizează CEC într-un răspuns pentru Asociația „Promo-Lex”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md