Australia: Un prim grup de 50 de refugiați va fi relocat în curând în Statele Unite

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul australian Malcolm Turnbull a anunțat miercuri că un prim grup de circa 50 de refugiați, bărbați și femei, reținuți în două centre de detenție controversate pentru solicitanții de azil aflate pe insule îndepărtate din Pacific va fi relocat în Statele Unite ale Americii în câteva săptămâni, relatează Reuters, AFP și DPA.

Acest transfer face parte dintr-un acord încheiat între Canberra și fosta administrație Barack Obama, care a fost însă aspru criticat de actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump. Administrația Obama a fost de acord să preia un număr nedeterminat de refugiați reținuți de Australia după ce Canberra a fost de acord să preia refugiați din America Centrală reținuți în tabere controlate de Statele Unite.

Australia are o politică extrem de dură față de refugiații care încearcă să ajungă pe teritoriul său, pe care îi transferă în centre de detenție de pe insula Manus, în Papua-Noua Guinee și insula Nauru din Pacific.

În cele din urmă, Australia nu acceptă niciunul dintre acești refugiați pe teritoriul său, încercând să-i relocheze în țări terțe pe aceia care îndeplinesc criteriile pentru dreptul la azil.

Ministrul australian al imigrației Peter Dutton a declarat miercuri că un prim grup de refugiați va părăsi Nauru și Manus în următoarele săptămâni.

Turnbull a mai declarat pentru Channel Seven că acesta este un ‘prim pas’. „Aproximativ 25 de refugiați din Manus și tot atâția din Nauru vor merge în Statele Unite. De asemenea, aș dori să-i mulțumesc președintelui Trump pentru punerea în aplicare a acestui acord”, a spus el.

„Totul depinde de controalele foarte amănunțite făcute de Statele Unite, dar așteptăm ca mai mulți refugiați, persoane considerate ca fiind refugiați de pe (insulele) Nauru și Manus, să fie acceptați de Statele Unite”, a adăugat premierul australian.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...