Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cristina Țărnă: „Corupția creează dependență…

Cristina Țărnă: „Corupția creează dependență și frică. Singura soluție este să fii integru și să știi că nu poți fi șantajat cu nimic”

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a lansat campania naţională de informare şi sensibilizare publică despre măsurile de prevenire a corupției „Integritatea este libertate”, prevăzute în Legea integrității nr. 82 din 25 mai 2017. În cadrul campaniei vor fi lansate 16 spoturi video, care vor explica oamenilor urmările negative ale corupției.

„Corupția creează dependență și frică. Singura soluție este să fii integru și să știi că nu poți fi șantajat cu nimic. Noi avem o cultură a neintegrității. Vrem să cultivăm integritatea în rândul cetățenilor, pentru că integritatea trebuie să fie o trăsătură a fiecărei persoane”, spune Cristina Țărnă, director-adjunct al CNA.

„Corupție este atunci când te prefaci că nu auzi, că nu vezi și nu înțelegi ce se întâmplă… O persoană angajată de „șef” este captivă și obligată să lucreze în interesul unui singur om”, este mesajul pe care îl transmit primele trei filmulețe prezentate astăzi. Filmuleţele promovează comportamentul integru al agenţilor publici şi oferă explicaţii despre obligaţiunile acestora şi responsabilitatea funcţionarului în faţa cetăţeanului.

Potrivit unui raport Transparency International, realizat la începutul acestui an, corupția în R. Moldova prosperă. „Din cauza corupției, în foarte multe țări unii oameni sunt nevoiți să se culce flămânzi, iar alții se desfată în lux”, susține José Ugaz, președintele Transparency International.

 

La 25 ianuarie 2017, Transparency International a lansat Indicele Percepţiei Corupţiei (IPC) pentru anul 2016. IPC este un indice agregat care reflectă nivelul perceperii corupţiei în diferite ţări ale lumii. Indicele este calculat la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie.

Clasamentul IPC 2016 cuprinde 176 de ţări, în fruntea acestuia fiind Danemarca și Noua Zeelandă cu un scor de 90 de puncte, Finlanda (89 puncte) şi Suedia (88 puncte), în coada clasamentului sunt Somania (10 puncte), Sudanul de Sud (11 puncte), Coreea de Nord (12 puncte), și Siria (13 puncte).

Potrivit raportului, două treimi din țările incluse în clasament au un scor mai mic de 50 puncte, ceea ce denotă existenţa unor probleme grave în prevenirea şi combaterea acestui fenomen. Media IPC 2015 pentru ţările UE este de 43 de puncte, demonstrând încă o dată că corupția există în sectorul public de stat.

În acest an, R. Moldova se clasează pe locul al 123-lea din 176. Potrivit acestui raport, țara noastră a obținut doar 30 de puncte pentru lupta cu corupția, cu 5 puncte mai puţin decât în anul 2012.

Experții susțin că legătura dintre acțiunile de corupție și inegalitățile care se produc, alimentează populismul. Atunci când politicienii nu luptă cu corupția, oamenii devin cinici și foarte sceptici. Astfel, oamenii încep să susțină liderul care le promite că va rupe acest lanț al corupției.