Nurettin Canikli, ministrul turc al Apărării, a afirmat, marţi, că referendumul pentru independenţa kurzilor din Irak, ce va avea loc săptămâna viitoare, prezintă un risc major. El a adăugat că Turcia va lua toate măsurile necesare pentru a contracara acţiuni similare ale kurzilor din Turcia.

”O schimbare care ar însemna o violare a integrităţii teritoriale a Irakului prezintă un mare risc şi pentru Turcia. Dezintegrarea Siriei sau a Irakului ar putea declanşa un conflict global a cărui final ar fi greu de prevăzut”, a declarat Nurettin Canikli.

Liderii regiunii kurde din Irak au anunţat că vor organiza un referendum pentru dobândirea independenţei la 25 septembrie. Minoritatea kurdă din Irak, alcătuită din câteva milioane de cetăţeni, controlează trei provincii irakiene care se bucură de un grad ridicat de autonomie, având un guvern regional şi propriile servicii de securitate.

Ţările vecine Turcia şi Iran, precum şi Statele Unite şi Organizaţia Naţiunilor Unite, au pledat pentru ca regiunea autonomă kurdă din nordul Irakului să îşi rezolve disputele cu Bagdadul prin negocieri şi nu prin secesiune.