Actualitate

SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 20 septembrie

Greco-catolice
Sf. m. Eustațiu și Teopista cu fiii lor Agapiu și Teopist

Romano-catolice
Ss. Martiri din Coreea

Sfântul Mare Mucenic Eustatie și soția sa, Teopisti, împreună cu cei doi fii, Agapie și Teopist, sunt sărbătoriți de Biserica Ortodoxă la 20 septembrie.

Sfântul Mare Mucenic Eustatie (Plachida — numele dinaintea botezului) a fost general în timpul împăratului Traian (98-117), deținător al unei mari averi, virtuos însă și milostiv cu cei săraci.

După Botezul creștin, Sfântul Eustatie, împreună cu toată familia, soția și cei doi copii, a suferit multe greutăți, și-a pierdut averile, soția sa a fost luată în robie, iar copiii săi s-au pierdut prin locuri sălbatice și pustii. A fost ispitit în primejdii ca un alt Iov, după cuvântul lui Hristos Dumnezeu. Căci fără suferință și fără cruce în viață nu este mântuire. "Cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu", spune Sfântul Apostol Pavel (1 Corinteni 1,18).

Eustatie a trăit cincisprezece ani, în umilință, ca paznic la țarinile oamenilor, într-un sat din Egipt.

Recunoscut sub această înfățișare de doi soldați romani, trimiși de împăratul Traian să-l caute prin satele și cetățile imperiului, a fost adus la Roma și ridicat în demnitatea de mai înainte. Și-a întâlnit în cele din urmă și soția, și pe cei doi fii.

În urma morții împăratului Traian, în timpul împăratului Adrian (117-138), Sfântul Mucenic Eustatie și familia au fost siliți să aducă jertfe zeilor, în timpul persecuțiilor anticreștine. Nesupunându-se poruncilor, au fost condamnați să fie arși de vii într-un idol de aramă încins în foc. Și-au dat sufletele în acel cuptor, fiind în rugăciune, dar au rămas cu totul neatinși de foc. Trupurile, care păreau că au încă viață în ele și se află în somn, au fost luate de către creștini, după trei zile. (sursă: vol. "Viețile Sfinților") 

Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *