14:42:53 23.04.2024
Stiri

CEC a stabilit data de 19 noiembrie pentru referendumul de demitere a lui Chirtoacă. Ghimpu: „Să apărăm cetatea de cei care astăzi stau preș la Moscova în fața lui Putin”

Politică 19.09.2017 17:51 Vizualizări1715 Autor: Ziarul National
CEC a stabilit data de 19 noiembrie pentru referendumul de demitere a lui Chirtoacă. Ghimpu: „Să apărăm cetatea de cei care astăzi stau preș la Moscova în fața lui Putin”


Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit astăzi data de 19 noiembrie curent pentru desfășurarea referendumului în cadrul căruia chișinăuenii vor trebui să răspundă cu DA sau NU la întrebarea dacă susțin revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă.

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, susține că CEC ar fi încălcat mai multe norme legale și a dat curs referendumului „inițiat de socialiști și susținut de democrați”.

„CEC a demonstrat că nu este o instituție independentă, cum prevede legislația, dar subordonată guvernării (PD)”, a declarat Ghimpu, adăugând că, potrivit Codului Electoral, referendumul local nu poate fi numit mai târziu de 45 de zile din ziua adoptării deciziei instanței de judecată.

Potrivit lui Mihai Ghimpu, referendumul nu poate avea loc „nici în toamnă nici la primăvară, pentru că s-a depășit termenul de 45 de zile, prevăzut la art. 186, aln. (2) din Codul electoral” și pentru că „în conformitate cu deciziilor Curții Constituționale, referendumurile nu pot avea loc în lipsa alocării cheltuielilor necesare de către Parlament (cca 40 milioane de lei)”.

CITIȚI și Liberalii au contestat suspendarea primarului Chirtoacă la Curtea Constituțională: „Șor și Usatîi au fost cercetați penal, dar nu au fost suspendați din funcție”

Președintele PL se arată convins că, odată ce decizia Consiliului Municipal Chișinău cu privire la referendum a fost atacată în instanța de judecată, „CEC era obligat să nu examineze numirea datei de desfășurarea a referendumului local, până la emiterea unei hotărâri de către instanța de judecată, iar un grup de deputați a sesizat astăzi Curtea Constituțională, cerând declararea art. 177, aln. (2) din Codul electoral (revocarea primarilor) ca fiind neconstituțional”.

Mihai Ghimpu a făcut și un apel pentru chișinăueni „în contextul evenimentelor din ultima perioadă”, prin care îndeamnă locuitorii capitalei „să fie alături de Dorin Chirtoacă”:

„Stimați locuitori ai municipiului Chișinău,

Partidul Liberal cu forțe proprii a reușit să oprească referendumul populist și anticonstituțional al lui Dodon, prin care se dorea îngenuncherea istoriei românilor și întoarcerea acestei republici definitiv și ireversibil cu fața spre est.

Dar acum, noi avem nevoie de unitate și de ajutor din partea tuturor locuitorilor mun. Chișinău pentru a opri acest referendum ilegal îndreptat împotriva lui Dorin Chirtoacă, pentru a opri risipa banilor publici și pentru a pune capăt ilegalităților puse la cale de socialiști și susținute tacit de democrați și de cei din partidul lui Leancă.

Să apărăm cetatea de cei care astăzi stau preș la Moscova în fața lui Putin. Să apărăm municipiul de cei care astăzi controlează republica și vor să controleze și capitala. Să apărăm primarul și victoriile obținute de Dumneavoastră în alegerile locale din 2007, 2011 și 2015”, se arată în apelul lui Mihai Ghimpu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md