/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/VIDEO/ Autobuz de ultimă generație pe străzile Chișinăului. Are aer condiționat, cutie automată și este silențios

missing
19 septembrie 2017, ora 17:52

Pe autobuz scrie „Produs în România”. Acesta circulă prin Chișinău de mai bine de o săptămână. Are trei uși, podea joasă, dar și o pistă specială pentru persoanele cu nevoi speciale. De asemenea, noul autobuz este dotat cu aer condiționat. Atât la ferestre, cât și la cele trei uși sunt instalate sisteme de ventilare, șoferul va fi cel, care, în funcție de temperatura de afară, va decide cât de frig sau cât de cald să facă în autobuz.

Am activat aerul condiționat și oamenii spun cum de afară e așa căldură, dar în autocar e așa de bine”, povestește șoferul Valeriu Gonța.

Diferența dintre autocarele vechi și acest autobuz modern este izbitoare. Autobuzul produs în România are cutie automată de viteze, este silențios, ușor de manevrat, dar șoferii se tem că nu este suficient de rezistent la drumurile sparte de la noi.

La noi dacă să facă drumurile, ar fi foarte bine, dar la noi toată problema este în drumuri, pentru că orice tehnică se aduce aici la noi se defectează din cauza drumurilor. Să avem pentru transportul public o bandă pentru troleibuze, autobuze”, explică șoferul Valeriu Gonța.

Producătorul acestui tip de autocare participă la licitația anunțată de Parcul Urban de Autobuze pentru procurarea câtorva unități de transport.

Au fost prezentate la licitație patru oferte. Urmează să efectuăm examinarea documentației la corespunderea caietului de sarcini, după aceasta vor fi evaluate ofertele și adoptate decizia câștigătorilor la licitație”, afirmă directorul Parcului Urban de Autobuze, Iacob Capcelea.

Autobusul este un produs al unei firme românești din Ilfov, România.

Aduceam doar troleibuze, însă, în momentul de față, trebuie să aducem și autobuze. Dacă vrem să intrăm în Europa, trebuie să intrăm cu autobuze noi. El e la noi de o lună, până pe 16 octombrie. Dacă o să ne ajute primăria, organele de stat o să începem să procurăm”, susține șeful secției de producere, Negruța Anatolie.

În timp ce unii oamenii spun că și-ar dori ca astfel de autobuze să circule pe străzile capitalei, alții cred că sunt prea scumpe pentru țara noastră.

Fiecare mașină nouă, face mai mult decât una veche. A-ți vrea să circulați cu asemenea autobuze? – Da, numaidecât”;

În vechi, în primul rând e miros, colb și așa mai departe. – Dar în nou? – Dar în nou e cu tot altceva”;

Cu cât mai mult transport public va circula, cu atât mai puține microbuze vor fi. Astfel, va fi mai ușor să circulăm”;

Am vrea, dar e prea scump. –Credeți că este scump pentru RM?- Pentru Primărie da și pentru noi.

Valoarea unui asemenea autobuz ajunge pana la 150 de mii de euro.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram