Congresul SUA vrea creşterea bugetului apărării peste ceea ce a cerut Donald Trump

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Senatul american a votat luni în favoarea unei majorări excepţionale a bugetului apărării, cu mult peste ceea ce a cerut preşedintele Donald Trump, relatează agenţia Belga, preluată de dhnet.be.

Astfel, senatorii au votat cu o largă majoritate (89 de voturi pentru şi 8 împotrivă) o lege de autorizare a apărării naţionale prevăzând cheltuieli de 700 miliarde de dolari pentru anul bugetar 2018, care începe la 1 octombrie, dintre care 60 de miliarde sunt pentru operaţiunile externe.

Asta înseamnă cu aproximativ 15% mai mult decât în 2016, ultimul an de mandat al preşedintelui Barack Obama, cu 6% mai mult decât în 2017 şi cu aproape 5% mai mult faţă de cele 668 de miliarde de dolari solicitate anterior de executiv.

Camera Reprezentanţilor şi-a dat acordul în luna iulie asupra unui buget de 696 de miliarde de dolari, iar cele două versiuni trebuie acum armonizate.

Senatorii au precizat că fondurile vor fi folosite pentru achiziţionarea de echipamente militare, inclusiv 94 de noi avioane de vânătoare F35, cu 24 în plus faţă de ceea ce ceruse Donlad Trump.

În faţa ameninţărilor reprezentate de rachetele intercontinentale nord-coreene, congresmenii americani doresc, de asemenea, să investească în Agenţia de apărare antirachetă, al cărei buget ar urma să fie majorat cu 8% în comparaţie cu ceea ce a cerut executivul (în total 8,5 miliarde).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...