Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Expert: Fie cu ministru, fie…

Expert: Fie cu ministru, fie fără ministru, Armata noastră este redusă la mizerie totală

Analistul politic Oazu Nantoi a comentat situația creată în jurul desemnării ministrului Apărării, după ce candidatul PPEM, anunțat de Vlad Plahotniuc la această funcție a fost respins repetat de către președintele ales, Igor Dodon. Dodon a venit în schimb cu propunerea de a-l numi în această funcție pe un ex-ministru, Victor Gaiciuc. 

 E vorba de un spectacol, dat fiind faptul că pe de o parte, s-ar cuveni să fie ministru al Apărării, dar pe de alta, fiecare are un profit politic (din această situație, n.r. ). Alta este că atunci când ne uităm la atitudinea politicienilor noștri față de problema securității per ansamblu și la finanțarea Armatei Naționale, putem ajunge la concluzia că fie cu ministru, fie fără ministru, Armata noastră este redusă la mizerie totală.

R. Moldova, de sine stătător nu este în stare să-și asigure securitatea în caz de criză, și prin urmare, doar sistemul colectiv de apărare poate asigura această securitate. Dar, sistemul colectiv de apărare continentul european este Alianța Nord-Atlantică iar aceasta nu se joacă cu țările care nu-și controlează teritoriul și care sunt cunoscute în lume prin venirea comuniștilor sau dodonilor la putere și cu furtul nesăbuit al celor aleși”, a spus Nantoi.

Pe 12 septembrie curent, Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), a anunțat  că membrii coaliției de guvernare au decis să propună candidatura lui Eugen Sturza, vicepreședintele Partidului Popular European din Moldova,  la funcția de ministrul al Apărării.

Curând după aceasta, Igor Dodon a anunțat  că a semnat o scrisoare în care recomandă Guvernului să-l înainteze pe Victor Gaiciuc la funcția de ministru al Apărării. Gaiciuc este originar din satul Pepeni și a îndeplinit funcția de ministru al apărării al R. Moldova în perioada 19 aprilie 2001 – 15 octombrie 2004.

Ulterior, Pavel Filip a criticat acțiunile lui Igor Dodon și spus că va înainta repetat candidatura lui Sturza pentru funcția de ministru al Apărării.  După ce ședința de ieri a Guvernului a fost amânată,  Guvernul a aprobat o decizie, într-o ședință specială de azi dimineață. Aceasta se referă la sesizarea Curții Constituționale pe acest caz. Curtea a concluzionat că Președintele R. Moldova nu este în drept să refuze numirea Guvernului, chiar dacă nu este de acord cu componența nominală a acestuia.