19:30:34 19.04.2024
Stiri

Primarul Ilan Șor susține că CEC împiedică desfășurarea referendumului local privind reamplasarea pieței din Orhei

Social 19.09.2017 14:00 Vizualizări1082 Autor: Ziarul National
Primarul Ilan Șor susține că CEC împiedică desfășurarea referendumului local privind reamplasarea pieței din Orhei


Primarul de Orhei, Ilan Șor, se arată indignat de faptul că membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au refuzat să aprobe desfășurarea unui referendum local în Orhei cu privire la reamplasarea pieței din centrul orașului într-o zonă de comerț modern, care a fost amenajată special în acest scop.

Potrivit primarului, CEC, în baza unui pretext fals „împiedică exercitarea dreptului constituțional a locuitorilor orașului”.

„Articolul 179 din Codul Electoral obligă CEC să stabilească data referendumului local la propunerea Consiliului municipal. Consiliul Municipal Orhei a decis să organizeze un referendum local, iar expertiza biroului teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a R. Moldova nu a relevat nimic ilegal în această decizie. Comisia Electorală Centrală trebuia să confirme oficial data plebiscitului propusă de consiliul municipal. Dar CEC a decis să meargă pe o altă cale - întârzieri birocratice, întârzieri formale ale deciziei privind o problemă extrem de actuală pentru oraș și locuitorii acestuia. Reiterez: încălcând legislația. Iar atunci când o structură de stat încalcă legea, aceasta se numește nelegiuire!”, a scris Ilan Șor pe o rețea de socializare.

Acesta amintește că nu este pentru prima oară când CEC ar avea o atitudine ostilă față de orașul Orhei. „Cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale, sub un pretext la fel de controversat, a fost eliminată din cursa electorală candidatul din orașul Orhei, medicul Inna Popenco. Cum oare intenționează CEC să organizeze alegeri naționale în Orhei, după ce se discreditează în ochii locuitorilor orașului cu acțiunile sale nesăbuite?”, a adăugat primarul.

Pe finalul declarației sale, Ilan Șor spune că nu ar vrea să creadă „că există un motiv de corupție în acțiunile membrilor CEC”. „Restabilirea ordinii, în special într-un domeniu atât de netransparent precum comerțul în piața orășenească, mereu confruntă interesele cuiva. Dacă ar fi nivelul de democrație din țară judecat prin acțiunile CEC, atunci nimeni nu ar crede că Moldova este un stat civilizat și democratic, care a ales calea europeană de dezvoltare”, a conchis sursa citată.

Deocamdată, CEC nu a venit cu o reacție la declarația făcută de Ilan Șor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md