01:17:24 17.04.2024
Stiri

Liberalii au contestat suspendarea primarului Chirtoacă la Curtea Constituțională: „Șor și Usatîi au fost cercetați penal, dar nu au fost suspendați din funcție”

Politică 19.09.2017 12:54 Vizualizări1588 Autor: Ziarul National
Liberalii au contestat suspendarea primarului Chirtoacă la Curtea Constituțională: „Șor și Usatîi au fost cercetați penal, dar nu au fost suspendați din funcție”


Reprezentanții Partidului Liberal au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională ca să examineze constituționalitatea art. 33 și 34 din Legea cu privire la administrația publică locală, dar și art. 167, alineatul 2, din Codul Electoral, după ce primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a fost suspendat din funcție printr-o decizie a instanței de judecată.

În opinia liberalilor, aceste articole din legislație ar fi neconstituționale.

„Nu vom găsi în Europa niciun exemplu de ales local, votat de comunitate, care să poată fi suspendat de o autoritate publică”, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, liberalul Valeriu Munteanu, care a acuzat faptul că dosarele deschise pe numele lui Dorin Chirtoacă sunt „eminamente politice”.

Potrivit lui Munteanu, cazul lui Dorin Chirtoacă scoate la iveală mai multe carențe ale legislației și demonstrează că primarii sunt extrem de vulnerabili și neapărați în fața „aparatului coercitiv al statului”. Fostul ministru a declarat că și oficialii europeni au rămas „oripilați” de ceea ce se întâmplă în aceste dosare ale lui Chirtoacă.

Liberalul Ion Casian a ținut să precizeze, în aceeași conferință de presă, că există și alți primari din R. Moldova cercetați penal, dar aceștia nu au fost suspendați din funcție.

„Șor și Usatîi au fost cercetați penal, dar nu au fost suspendați din funcții. La Dorin Chirtoacă e premiera”, a spus Casian, afirmând că acesta este încă un argument că dosarele intentate primarului de Chișinău sunt „politice”.

Liberalii consideră ilegal și referendumul anunțat de demitere a lui Dorin Chirtoacă, fiindcă face referire la același articol din Codul Electoral pe care PL îl consideră neconstituțional. Aceștia au solicitat și Comisiei Electorale Centrale să suspende procesul de luare a unei decizii vizavi de referendum până la un răspuns oferit de Curtea Constituțională.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md