Curtea Constituțională îl va înfrunta pe Dodon? Candu: „Peste o săptămână o să avem ministru al Apărării”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernarea se află într-un mic impas cu Preşidenţia, impas care va fi rezolvat de Curtea Constituțională la solicitarea Guvernului, spune speakerul Andrian Candu, în contextul refuzului repetat al şefului statului, Igor Dodon, de a desemna candidatura PD la funcţia de ministru al Apărării.

Preşedintele Legislativului se arată sigur că Eugen Sturza, candidatura propusă de PD la funcţia de ministru al Apărării, va ajunge la şefia instituției, chiar dacă președintele a refuzat, astăzi, pentru a doua oară, desemnarea acestuia. Astfel, Candu face trimitere la decizia Curții Constituționale din 24 ianuarie 2017, potrivit căreia președințele ţării poate refuza doar o singură dată candidatul propus de către premier pentru funcţia de ministru.

„Deja există o decizie a CC care clarifică că președintele este obligat să semneze decretul, să desemneze candidatul propus a prim-ministru, chiar dacă acesta reiterează a doua oară că nu acceptă candidatura”, a spus Candu.

Cu regret, afirmă speakerul, Curtea nu spune ce se întâmplă dacă preşedintele nu desemnează şi refuză pentru a doua oară desemnarea candidatului propus de guvern.

„Guvernul a cerut CC să se expună. Aşteptăm decizia CC şi interpretarea ei. Suntem într-un conflict cu preşedintele, dar CC îl va rezolva, sper să se întâmple cât mai curând!, a adăugat Andrian Candu.

Întrebat dacă Parlamentul ar putea avea votul final în această problemă, Candu a răspuns: „N-am spus eu, voi ați spus-o”.

Preşedintele Igor Dodon a trimis, astăzi, Guvernului o scrisoare oficială prin care informează că refuză să accepte candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării. „Cum am promis, nu am acceptat-o nici la a doua tentativă, sub nicio condiție”, spune şeful statului.

Tot astăzi, Guvernul a organizat astăzi o şedinţă specială, fără a anunţa presă, în cadrul căreia a aprobat o decizie, prin care sesizează Curtea Constituțională în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlamentul ţării în cazul în care Președintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...