Actualitate

Omul care a scăpat lumea de Al Treilea Război Mondial a murit

Pe 26 septembrie 1983, ofițerul militar sovietic Stanislav Petrov a primit un mesaj cum că cinci rachete nucleare au fost lansate de Statele Unite și se îndreptau spre Moscova. Acesta nu a iscat un haos total și, totodată, un război și a presupus că a fost o alarmă falsă, ceea ce a și fost. Cu asta, el a salvat lumea de la un război nuclear catastrofal. Petrov a murit la 77 de ani, însă va fi amintit mereu. 

Karl Schumacher, activist politic în Germania, a fost unul dintre primii oameni care i-au scris și publicat povestea lui Petrov, la sfârșitul anilor 1990. Stanislav Petrov avea 44 de ani și pe 26 septembrie 1983 era de tură la un buncăr de detectare a rachetelor la sud de Moscova. Computerul său i-a spus că cinci rachete nucleare erau pe drum și, având în vedere timpul de zbor, avea la dispoziție 20 de minute să lanseze un contraatac. El le-a spus ofițerilor superiori că era o alarmă falsă. Nu avea nici o dovadă reală că acest lucru era adevărat, dar a salvat milioane de vieți cu această decizie.

„Sirena a început să urle și am stat pentru câteva secunde și m-am uitat la ecranul roșu mare, luminat în spate, pe care scria” lansare „, a declarat Petrov la serviciul rus al BBC în 2013, conform Paleofuture. ”Aveam toate datele de care aveam nevoie pentru a declanșa un atac antirachetă. Dacă aș fi trimis raportul meu în lanțul de comandă, nimeni nu ar fi spus un cuvânt împotriva lui”, a continuat acesta.

Petrov știa că fiecare secundă pe care și-o alocă să se gândească dacă să apese butonul și să inițieze un contraatac, este o secundă pierdută și poate costa scump omenirea. „Nu a existat nicio regulă cu privire la cât timp ne-a fost permis să gândim înainte de a raporta un atac. Dar știam că fiecare secundă de amânare costa timp prețios și că trebuia să informez imediat conducerea militară și politică a Uniunii Sovietice”.

Deși s-a apropiat de telefon, nu a putut să miște receptorul. Petrov a motivat că, dacă americanii urmau să lanseze un atac preventiv, ar fi trimis mai mult de cinci rachete, cu toate că ar fi făcut pagube devastatoare. De asemenea, s-a gândit că odată ce sistemul de alertă era relativ nou, era foarte probabil să dea o alarmă falsă

Dacă Petrov ar fi greșit, ar fi compromis capacitatea Uniunii Sovietice de a se răzbuna împotriva unui atac nuclear. Dar dacă avea dreptate, cel de-al treilea război mondial ar fi fost evitat. Din fericire, avea dreptate.

Și, din păcate, nu a fost prima, nici ultima, alarmă falsă pe care lumea a văzut-o, însă a fost printre puținele căreia nu i s-a dat curs. Războiul Rece a văzut prea multe alarme false declanșate de o simulare pe calculator în 1979 până la un exercițiu militar al NATO în 1983, la doar două luni după alarma falsă a lui Petrov.

Să nu uităm de criza rachetelor din Cuba, din 1962, și căpitanul care a sfidat ordinele sale directe. Este cu adevărat uimitor faptul că lumea a supraviețuit Războiului Rece și va fi chiar mai uimitor dacă vom supraviețui crizei actuale de rachete care se încălzește pe peninsula coreeană.

Odihnește-te în pace, Stanislav Petrov! Poate că nu ai obținut recunoașterea pe care ai meritat-o ​​în viață, dar sperăm că vei fi amintit după moarte. Aceia dintre noi care trăiesc în secolul 21 îți datorează mai multe decât ai fi crezut.

playtech.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *