Platforma DA propune micşorarea TVA până la 8% pentru toate produsele alimentare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr propune micşorarea taxei pe valoare adăugată până la 8% pentru toate produsele alimentare.

Ei susțin că dacă acest lucru se va întâmpla, atunci se va realiza detenebrizarea economiei prin despovărarea fiscală a businessului legal.

„Platforma DA propune guvernării micşorarea TVA până la 8% pentru toate produsele alimentare pe întregul lanţ valoric (de la furcă până la furculiţă), precum şi pentru toate băuturile nealcoolice. După doi ani de implementare a noului sistem, acesta poate fi aplicat şi pentru serviciile întreprinderilor din alimentaţia publică. Menţionăm, că în marea lor majoritate ţările europene aplică cota redusă a TVA pentru produsele agroalimentare”, a declarat Andrei Năstase, președintele partidului, în cadrul unei conferinţe de presă.

În plus, Platforma DA mai propune „micşorarea contribuţiilor sociale cu 6% şi a celor medicale cu 2%, diminuarea cu 50% a impozitului pe venit pentru întreprinderile mici şi mijlocii, anularea impozitului pe dividende şi introducerea unui impozit consolidat pentru mai multe domenii ale economiei, sunt câteva iniţiative lansate de Platforma DA în vederea detenebrizării economiei”.

Ei susțin că o astfel de modificare va aduce următoarele beneficii economiei țării și intereselor cetățenilor:

1. Micșorarea prețurilor la alimente. Menționăm că populația celei mai sărace țări din Europa, conform datelor statistice, consumă aproape jumătate din venituri pentru procurarea produselor alimentare.

2. Uniformizarea cotei TVA pentru întregul lanț valoric al sectorului agroalimentar și micșorarea poverii fiscale pentru majoritatea întreprinderilor de procesare a producției agricole, care în prezent procură materia primă agricolă cu 8 % TVA, dar comercializează produsele alimentare și băuturile nealcoolice cu 20 % TVA.

3. Diminuarea cotei economiei tenebre în sectorul agroalimentar. În situația introducerii cotei unice reduse a TVA, întreprinderile de procesare nu vor mai avea nevoie să apeleze la scheme artificiale cu implcarea firmelor-fantomă și să opereze cu diverse cantități de produse nedeclarate, în vederea optimizării cheltuielilor.

Astfel, va fi stimulată creșterea semnificativă a volumului vânzărilor oficiale, ceea ce va compensa pierderile bugetului în urma micșorării cotei TVA. Anume acest impact pozitiv a fost obținut în România în anul 2015 după micșorarea cotei TVA pentru alimentele și băuturile nealcoolice de la 24 la 9 %.

4. Bugetul de stat va economisi sute de milioane de lei în procesul restituirii TVA exportatorilor.

Totodată, vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a criticat inițiativa președintelui Igor Dodon, care a propus anterior majorarea TVA până la 20 la sută pentru sectorul agrar, cu o eventuală restituire în cinci zile.

„Iniţiativa propusă de Dodon, în mare parte, stimulează corupţia şi multiple probleme pentru producătorii agricoli. Acest mecanism a mai fost aplicat la iniţiativa lui Dodon şi Greceanîi, dar s-a dovedit a fi defectuos şi au fost acumulate multe datorii la restituirea TVA. Iată de ce această idee năstruşnică este contraproductivă pentru fermieri. Doar cota redusă poate menţine sectorul agrar, care este distrus,pe linia de plutire”, a declarat Slusari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...