„Una din priorităţile economice ale Platformei Demnitate şi Adevăr rămâne detenebrizarea economiei prin despovărarea fiscală a businessului legal, îmbinată cu sancţionarea dură a tuturor acţiunilor financiar-economice nedeclarate. Platforma DA propune guvernării micşorarea TVA până la 8% pentru toate produsele alimentare pe întregul lanţ valoric (de la furcă până la furculiţă), precum şi pentru toate băuturile nealcoolice. După doi ani de implementare a noului sistem, acesta poate fi aplicat şi pentru serviciile întreprinderilor din alimentaţia publică. Menţionăm, că în marea lor majoritate ţările europene aplică cota redusă a TVA pentru produsele agroalimentare”, a declarat Andrei Năstase, liderul Platformei DA, în cadrul unei conferinţe de presă.

Totodată, reprezentanţii Platformei DA propun „micşorarea contribuţiilor sociale cu 6% şi a celor medicale cu 2%, diminuarea cu 50% a impozitului pe venit pentru întreprinderile mici şi mijlocii, anularea impozitului pe dividende şi introducerea unui impozit consolidat pentru mai multe domenii ale economiei, sunt câteva iniţiative lansate de Platforma DA în vederea detenebrizării economiei”.

Potrivit reprezentanţilor Platformei DA, modificările propuse vor aduce următoarele beneficii economiei ţării şi intereselor cetăţenilor:

1. Micşorarea preţurilor la alimente. Menţionăm că populaţia celei mai sărace ţări din Europa, conform datelor statistice, consumă aproape jumătate din venituri pentru procurarea produselor alimentare;

2. Uniformizarea cotei TVA pentru întregul lanţ valoric al sectorului agroalimentar şi micşorarea poverii fiscale pentru majoritatea întreprinderilor de procesare a producţiei agricole, care în prezent procură materia primă agricolă cu 8 % TVA, dar comercializează produsele alimentare şi băuturile nealcoolice cu 20 % TVA;

3. Diminuarea cotei economiei tenebre în sectorul agroalimentar. În situaţia introducerii cotei unice reduse a TVA, întreprinderile de procesare nu vor mai avea nevoie să apeleze la scheme artificiale cu implicarea firmelor-fantomă şi să opereze cu diverse cantităţi de produse nedeclarate, în vederea optimizării cheltuielilor. Astfel, va fi stimulată creşterea semnificativă a volumului vânzărilor oficiale, ceea ce va compensa pierderile bugetului în urma micşorării cotei TVA. Anume acest impact pozitiv a fost obţinut în România în anul 2015 după micşorarea cotei TVA pentru alimentele şi băuturile nealcoolice de la 24 la 9%;

4. Bugetul de stat va economisi sute de milioane de lei în procesul restituirii TVA exportatorilor.

„Platforma DA se află într-un contact permanent cu mediul de afaceri şi experţi economici din ţară şi din diasporă şi va continua să înainteze iniţiative concrete şi argumentate privind crearea unui mediu favorabil pentru business, sprijinirea antreprenorilor mici şi mijlocii, protejarea prestatorilor de servicii şi a producătorilor autohtoni, precum şi susţinerea sectorului agroalimentar”, a mai menţionat Andrei Năstase.

În acest context, vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr a spus că „săptămâna trecută, toţi agricultorii au rămas şocaţi de iniţiativa lui Dodon privind majorarea TVA până la 20 la sută pentru sectorul agrar, cu o eventuală restituire în cinci zile. Iniţiativa propusă de Dodon, în mare parte, stimulează corupţia şi multiple probleme pentru producătorii agricoli. Acest mecanism a mai fost aplicat la iniţiativa lui Dodon şi Greceanîi, dar s-a dovedit a fi defectuos şi au fost acumulate multe datorii la restituirea TVA. Iată de ce această idee năstruşnică este contraproductivă pentru fermieri. Doar cota redusă poate menţine sectorul agrar, care este distrus,pe linia de plutire”.

„Majorarea poverii fiscale aduce doar probleme, aruncând şi mai mult economia în zona subterană. Dacă vom micşora TVA, se va obţine şi micşorarea produselor alimentare pentru toţi cetăţenii. Iată de ce iniţiativa Platformei DA este economic argumentată şi este în interesul cetăţenilor. Aplicarea iniţiativei va egala toţi agenţii economici de pe lanţul valoric, va contribui la micşorarea preţurilor şi la detenebrizarea economiei naţionale”, a conchis Alexandru Slusari.