(DOC) Dodon refuză, pentru a doua oară, candidatura PD la şefia ministerului Apărării

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Igor Dodon a trimis Guvernului o scrisoare oficială prin care informează că refuză să accepte candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării. „Cum am promis, nu am acceptat-o nici la a doua tentativă, sub nicio condiție”, spune şeful statului.

„Înțeleg că Guvernul Filip inventează acum proceduri pentru a implica din nou Curtea Constituțională în combinațiile sale politice. Dar atrag atenția că CC nu poate desena încontinuu scenarii comode guvernării”, spune Dodon, în contextul unei decizii luate astăzi de Guvern de a se adresa Curţii.

Totodată, acesta spune că „dacă actuala Curte Constituțională va încerca să excludă Președinția din procesul numirii miniștrilor și va jongla iarăși cu legea în favoarea Coaliției de la guvernare, ea se va autodiscredita definitiv. Și va fi ea însăși pasibilă de răspundere la timpul potrivit”.

Citeşte şi: Ce se va întâmpla dacă Dodon îl va refuza a doua oară pe Sturza la şefia ministerului Apărării

În context, președintele anunţă că în calitate de „șef de stat, nu pot accepta o candidatură incompetentă și politizată în fruntea Armatei Naționale” şi atenționează că „orice încercare de a o învesti fără decret prezidențial va fi în afara cadrului legal”.

„Un asemenea „ministru” va fi nelegitim. Nu îl va recunoaște nici președinția, nici Armata, nici cetățenii. Onoarea de generali nu le va permite militarilor să fie conduși de un ministru parvenit, impus pe căi neconstituționale”, mai spune şeful statului.

De menționat că, Guvernul a organizat astăzi o şedinţă specială, fără a anunţa presă, în cadrul căreia a aprobat o decizie, prin care sesizează Curtea Constituțională în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlamentul ţării în cazul în care Președintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

Citeşte şi: Şedinţă secretă la Guvern: Cabinetul a sesizat Curtea Constituțională privind procedura de numire a miniştrilor

Anterior şeful statului a declarat că nu va aproba candidatura propusă de PD la funcția de ministru al Apărării, Eugen Sturza, şi a venit cu propria candidatură – generalul pensionar, Victor Gaiciuc, pe care l-a decorat cu ocazia Zilei Independenţei cu Ordinul Republicii, acesta fiind şi unul dintre cei mai buni prieteni ai săi.

În cazul în care președintele Igor Dodon va refuza și a doua oară să semneze decretul privind numirea lui Eugen Sturza în calitate de ministru al Apărării, atunci această împuternicire ar putea fi transferată următorului în ierarhia puterii, adică lui Andrian Candu. O declarație în acest sens a fost făcută de liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și fostul ministru al Apărării, Viorel Cibotaru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...