„Lista de revendicări conţine elemente care au răsunat şi alte proteste, dar există un element absolut nou pentru protestatarii din Republica Moldova – toate revendicările, într-un fel, sunt în consonanţă exact cu mesajele partenerilor de dezvoltare. Este un lucru remarcabil din acest punct de vedere şi vedem că această mişcare protestatară, condusă de partide politice, îşi ajustează mesajele astfel încât să existe rezonanţă aici, în ţară, în aşteptările cetăţenilor, dar, în acelaşi timp, să existe rezonanţă şi pe plan internaţional, adică revendicări care, practic, coincid cu mesajele care vin de la partenerii de dezvoltare”, a spus Boţan într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Asta înseamnă, cel puţin, că va exista un fel de sinergie în presiunea asupra guvernării. Însăşi existenţa protestelor, după mai bine de doi ani de la începerea acestora, este un element care arată foarte clar că situaţia din Republica Moldova este departe de a fi stabilă. Acest element cred că protestatarii îl înţeleg şi vor să-l sublinieze, lucrurile cele mai importante – guvernarea din Republica Moldova a ignorat recomandările Comisiei de la Veneţia, deci, se insistă pe renunţarea la sistemul mixt şi acest lucru consună foarte bine cu ceea ce s-a discutat în Parlamentul European”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei ADEPT.

Totodată, prin intermediul protestelor partenerii de dezvoltare află despre adevăratele intenţii ale actualei guvernări.

„Eu cred că Parlamentul nu va renunţa la legea pe care a adoptat-o, dar pentru protestatari contează să menţină pe agendă nemulţumirea şi să evoce atitudinea Comisiei de la Veneţia, a Comisiei Europene, a comisarului Hahn, a comisarului Mogherini ş.a.m.d. Deci, este un element al luptei politice”, a spus analistul politic.

Asta chiar dacă aproape toată mass-media este controlată de actuala guvernare.

„Ambasadorul Statelor Unite aici, la Chişinău, săptămâna trecută, la o conferinţă internaţională, organizată de Parlament cu Freedom House a spus foarte clar că presa rămâne monopolizată. Deci, ce şi-a asumat guvernul anul trecut – să demonopolizeze presa şi piaţa de reclamă –, acest lucru a fost promis; acest lucru a fost raportat ca unul atins, dar lucrurile nu s-au mişcat din loc şi, iată, a fost nevoie ca un înalt demnitar american s-o spună pe şleau în prezenţa unei organizaţii specializate în monitorizarea indicatorilor de performanţă în democratizarea societăţii”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei ADEPT.

„Am văzut foarte clar ce a spus ambasadorul. Aceste posturi de televiziune sunt politizate, aparţin unor politicieni şi lucrează în interesul acestora. Deci, vedem că protestatarii au ţintit şi aici exact aşa cum se aştepta”, a spus Boţan.

În aceste condiţii, analistul politic i-a încurajat pe opoziţie să nu renunţe.

„Eu cred că liderii protestatarilor înţeleg foarte bine că această revendicare mai degrabă evocă aşa-zisul cartel dintre domnii Plahotniuc şi Dodon; lucru care s-a văzut atunci când s-a votat sistemul mixt. Pe de o parte, ne spun că luptă geopolitic pentru orientarea externă a Republicii Moldova, pe de altă parte, când au interese comune le soluţionează de o manieră mutual avantajoasă şi cred că acesta a fost principalul mesaj”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei ADEPT.

„Ar fi o greşeală ca opoziţia să nu participe la alegeri, chiar dacă nu-i place legea, chiar dacă o contestă, chiar dacă le aminteşte partenerilor de dezvoltare şi cetăţenilor că este o lege pe care nu şi-a dorit-o. Eu cred că organizarea protestelor nu-i împiedică cu nimic să se gândească la strategiile pe care le vor aplica eventual în campania electorală, care va avea loc peste un an de zile”, a spus Igor Boţan.