În etapa actuală, exerciţiile militare Zapad-2017, care se desfăşoară în perioada 16-20 septembrie, au loc în zona de antrenament Luzhski din Rusia, la aproximativ 100 de kilometri est de graniţa cu Estonia.

Vladimir Putin a observat exerciţiile militare în zona de antrenament din nord-vestul regiunii Leningrad împreună cu ministrul apărării Serghei Şoigu, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Exerciţiile Zapad, la care participă peste 12.700 de militari, simulează situaţii de luptă pe uscat, în aer şi pe mare, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în Estonia, înainte de începerea exerciţiilor Zapad-2017, că Alianţa Nord-Atlantică va monitoriza atent manevrele militare comune la care participă soldaţi din Rusia şi Belarus.

''NATO rămâne calmă şi vigilentă, şi angajată să menţină Estonia şi toţi aliaţii noştri în siguranţă'', a spus Stoltenberg.

Stoltenberg a declarat săptămâna trecută pentru postul de televiziune CNBC că Rusia s-a folosit în trecut de exerciţii militare ''ca o deghizare pentru acţiuni agresive împotriva altor ţări''.