12:42:10 19.04.2024
Stiri

O nouă amânare a tranziției la televiziunea digitală în R. Moldova ar putea duce la CONFLICTE cu România și Ucraina

Social 18.09.2017 16:00 Vizualizări2055 Autor: Ziarul National
O nouă amânare a tranziției la televiziunea digitală în R. Moldova ar putea duce la CONFLICTE cu România și Ucraina


Termenul de tranziție la televiziunea digitală terestră în Republica Moldova ar putea fi extins până la 1 martie 2020, potrivit unui proiect de lege propus pentru consultări publice. Autoritățile argumentează că o parte dintre televiziunile care au obținut licențe de emisie în primul multiplex național au cerut amânarea începerii emisiei în sistem digital terestru din motive financiare.

Experții în domeniul audiovizualului atrag însă atenția că amânarea dorită de autorități ar putea genera conflicte cu țările vecine, România și Ucraina, care au trecut deja la televiziunea digitală terestră, ransmite „Radio Chișinău”.

De la 1 ianuarie 2018, televiziunile din R. Moldova nu vor mai putea emite pe cale radioelectrică terestră, adică prin eter, dacă s-ar trece la televiziunea digitală. Ministerul Economiei și Infrastructurii propune însă ca termenul de tranziție să fie extins până la 1 martie 2020, invocând dificultățile financiare ale posturilor TV pentru a începe emisia în sistem digital terestru.

În prezent, funcționează un singur multiplex național cu o capacitate de 15 canale, prin care emit numai 8 posturi de televiziune. Alte 5 frecvențe au fost câștigate prin concurs de televiziuni ce au solicitat Consiliului Coordonator al Audiovizualului amânarea începerii transmisiunii prin multiplex, iar încă 2 au fost scoase la concurs, dar nu a fost alocate din lipsa doritorilor, a explicat Victor Pulbere, șeful direcției control și digitalizare din cadrul CCA.

„Faptul că multiplexul nu este complet, dăunează în primul rând telespectatorilor, celor care au investit bani în procurarea set-top boxurilor și în loc de 15 posturi privesc doar 8. În al doilea rând, ÎI Radiocomunicații oricum deservește multiplexul pentru toate 15 posturi, dar i se achită din partea radiodifuzorilor doar pentru 8”, a spus Pulbere citat de aceeași sursă.

Victor Pulbere a explicat că, totuși, dacă vom continua emisiile prin frecvențe în format analogic, s-ar putea crea interferențe cu frecvențele în sistem digital terestru din țările vecine, România și Ucraina.

„Eu nu știu cum se poate acest termen de schimbat, deoarece nu depinde numai de noi și de Guvernul Republicii Moldova. Noi avem vecini, Ucraina și România, care pornesc multiplexurile pe teritoriul lor și, în caz dacă televiziunea lor va fi perturbată de stațiile analogice de pe teritoriul Republicii Moldova, vor da în judecată internațională”.

Autoritățile au eșuat în crearea unei piețe libere a audiovizualului, astfel încât sunt direct responsabile de faptul că televiziunile nu își permit să achite pentru accesul în multiplexul digital, semnalează Ion Terguță, expert media și fost manager TV.

„Problema este că Ministerul Economiei, dar și Guvernul în general, nu au avut grijă ca piața audiovizuală din Moldova să devină una liberă, pentru ca televiziunile să poată să își permită să achite aceste costuri de transmitere a semnalului în sistem digital. În situația aceasta, trecerea la televiziunea digitală ar falimenta cam toate posturile de televiziune. Sau ar trebui să falimenteze ÎI Radiocomunicații, iar Guvernul să găsească o altă modalitate de transmitere a semnalului, cum ar fi IP TV sau dezvoltarea rețelelor de cablu”, afirmă Terguță.

Pentru a emite în cadrul primului multiplex, care se află în gestiunea întreprinderii de stat Radiocomunicații, televiziunile achită lunar o taxă de aproximativ 6 000 de euro. De asemenea, pentru recepționarea televiziunii în format digital, familiile sărace urmau să fie asigurate de stat cu aparate convertoare, dar până în prezent nu au fost identificate resurse în acest scop, se mai arată în nota informativă a Ministerului Economiei și Infrastructurii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md