Igor Boţan: Mișcarea protestatară are un element nou, își ajustează mesajele astfel încât să existe rezonanță în țară și pe plan internațional

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lista de revendicări ale protestatarilor conține elemente care au răsunat și alte proteste, dar există un element absolut nou pentru protestatarii din Republica Moldova – toate revendicările, într-un fel, sunt în consonanță exact cu mesajele partenerilor de dezvoltare. Astfel, vedem că această mișcare protestatară, condusă de partide politice, își ajustează mesajele astfel încât să existe rezonanță aici, în țară, în așteptările cetățenilor, dar, în același timp, să existe rezonanță și pe plan internațional, adică revendicări care, practic, coincid cu mesajele care vin de la partenerii de dezvoltare, spune analistul politic Igor Boţan.

Analistul apreciază că asta ar putea însemna că va exista un fel de sinergie în presiunea asupra guvernării. „Însăși existența protestelor, după mai bine de doi ani de la începerea acestora, este un element care arată foarte clar că situația din Republica Moldova este departe de a fi stabilă. Acest element cred că protestatarii îl înțeleg și vor să-l sublinieze, lucrurile cele mai importante – guvernarea din Republica Moldova a ignorat recomandările Comisiei de la Veneția, deci, se insistă pe renunțarea la sistemul mixt și acest lucru consună foarte bine cu ceea ce s-a discutat în Parlamentul European”, spune Boţan într-un interviu pentru Europa Liberă.

Totuşi, acesta spune că Parlamentul ar putea să nu renunţe la legea pe care a adoptat-o, dar pentru protestatari contează să mențină pe agendă nemulțumirea și să evoce atitudinea Comisiei de la Veneția, a Comisiei Europene, a comisarului Hahn, a comisarului Mogherini ș.a.m.d. „Deci, este un element al luptei politice”, spune acesta.

Ceea ce ţine de revendicările privind „persecutarea” oligarhului Vlad Plahotniuc şi a preşedintelui Igor Dodon, analistul spune că europenii nu le-ar putea neglija, subliniind că „în cadrul unor manifestări de protest, oamenii cer maximum ca să obțină măcar ceva. Cred că deja toți înțeleg că această cooperare, pe de o parte, și, pe altă parte, parcă manifestare de antagonisme este butaforică și acest lucru cred că se pune în evidență.”


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...