„Împărțit la doi”: ce este hărțuirea sexuală și cum luptăm cu ea?

Ce se întâmplă dacă sunteți asaltat(ă) cu complimente deplasate pe stradă, la școală, universitate sau chiar la locul de muncă? Care este diferența dintre a fi curtat(ă) și a fi hărțuit(ă) sexual?

Avocata Promo – LEX, Tatiana Chebac, susține că societatea noastră nu este foarte informată despre fenomenul hărțuirii sexuale și consideră că ar fi necesară desfășurarea unor campanii în acest sens, prin intermediul cărora persoanele hărțuite să fie încurajate să denunțe agresorul.

Psihologul Sorin Scutelnic susține că, atunci când hărțuirea sexuală are loc în locurile publice, iar agresorul este o persoană necunoscută, victima poate trece mai ușor peste situația neplăcută. Lucrurile se complică și devin chiar grave atunci când agresiunea se produce la locul de muncă, la școală sau universitate, deoarece persoana este supusă hărțuirii o perioadă mai lungă de timp, fiind afectată emoțional și psihic.

Ce prevede legea și cum trebuie să procedeze o persoană care se află într-o asemenea situație – aflați din noul episod al emisiunii „Împărțit la doi”.

Vă reamintim că, începând cu luna aprilie, CJI realizează ciclul de emisiuni „Împărțit la doi”, prin intermediul căruia își propune să aducă în atenția publicului larg multiple aspecte ale problematicii de gen și să prezinte modele pozitive de implicare a femeilor și bărbaților în diverse sfere ale vieții. Toate emisiunile realizate până acum pot fi  găsite pe portalul CJI, www.moldova-azi.md, la rubrica Emisiuni.

Emisiunile „Împărțit la doi” sunt realizate în cadrul Campaniei „Presa echilibrează genul!” implementată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.