10:18:50 18.04.2024
Stiri

Cât de reală este AMENINŢAREA cu decapitarea lui Kim Jong Un?

Știri 18.09.2017 14:00 Vizualizări1353 Autor: Ziarul National


Cât de reală este AMENINŢAREA cu decapitarea lui Kim Jong Un? Sursa: ziare.com

După cel mai mare şi cel mai puternic test nuclear susţinut de Coreea de Nord pe 3 septembrie, oficialii de la Seul au transmis că pregătesc o „unitate de decapitare” a liderului suprem de la Phenian, care va fi înfiinţată până la finalul anului. Însă cât de reală este ameninţarea Sudului de asasinare a lui Kim Jong Un?

BBC se întreabă, într-un articol, de ce ar schimba brusc macazul un politician precum noul preşedinte sud-coreean Moon Jae In. Acesta a vorbit, lunile trecute, despre instaurarea unui „regim permanent de pace” în Peninsula Coreeană şi despre evitarea „prăbuşirii” Coreei de Nord.

Liderii de la Seul sunt înspăimântaţi de aparentul eşec al descurajării militare şi de incapacitatea lui Donald Trump de a opri Phenianul din campania să agresivă de modernizare militară. Între timp, Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă deasupra Japoniei.

Astfel, dacă Phenianul va reuşi în cele din urmă să trimită o rachetă cu rază lungă de acţiune până pe teritoriul continental al Statelor Unite, oficialii americani vor trebui să accepte nevoia unei acţiuni militare în zonă.

Doar prin mesaje care să-l sperie pe Kim Jong Un că viaţa sa poate fi în pericol iminent, Seulul poate spera să compenseze acest risc, convingând Nordul să oprească testele şi să înceapă un dialog constructiv.

Liderii nord-coreeni au învăţat să fie paranoici şi precauţi

Însă cât de credibilă este ameninţarea decapitării şi în ce măsură ar fi Phenianul descurajat?, se întreabă BBC. E drept că, în trecut, liderii nord-coreeni au luat în serios riscul unei astfel de ameninţări. Spre exemplu, în anul 1993, Kim Jong Il a petrecut câteva săptămâni într-un buncăr securizat, din cauza tensiunilor crescute între SUA şi Coreea de Nord.

Apoi, oficialii nord-coreeni nu duc lipsa de creativitate când vine vorba despre presiunea externă, iar teama de posibile atacuri ţintite împotriva lor i-a încurajat pe liderii paranoici să folosească diferite metode pentru a ţine la distanţă orice risc de a fi prinşi într-un atac surpriză.

Date fiind aceste temeri şi măsuri de precauţie ale liderilor Nordului, o lovitură a Coreei de Sud împotriva lui Kim Jong Un ar fi foarte riscantă şi s-ar putea transformă într-un scenariu de tipul eşecului jenant al Administraţiei Kennedy de a-l răsturna pe Fidel Castro, în anul 1961.

Astfel, Sudul trebuie să fie deosebit de precaut. O încercare de asasinat executată greşit ar putea cu uşurinţă să genereze represalii din partea Nordului în formă unei acţiuni militare limitate care ar putea în schimb să escaladeze rapid, chiar şi fără intenţie, într-un periculos schimb nuclear exploziv.

Pe de altă parte, susţine BBC, prin ameninţarea directă a lui Kim, Seulul poate urmări că acest lucru să submineze susţinerea pentru regim în rândul elitelor politice din Phenian, care ar putea fi convinse să lanseze o lovitură împotriva temutului şi brutalului lider. Însă dezertorii nord-coreeni cred că acest scenariu este foarte puţin probabil.

Decapitarea rămâne atunci o strategie foarte riscantă, cu o şansă redusă de reuşită, însă această varianta poate fi o carte viabilă de jucat, într-un joc tot mai periculos de poker strategic, încheie BBC.

Această nu este prima oară când presă a relatat despre posibilitatea că forţele externe să încerce asasinarea lui Kim Jong Un.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md