The Guardian: Cipru a obţinut miliarde de euro din „vânzarea” cetăţeniei UE unor oligarhi ruşi şi ucraineni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cipru a obținut miliarde de euro după „vânzarea” cetățeniei europene pentru mai mulți oligarhi ruși și ucrainieni, relevă o anchetă a publicației The Guardian. Guvernul cipriot a reușit să obțină mai mult de patru miliarde de euro începând cu anul 2013, oferind cetățenie celor super-bogați, acordându-le dreptul de a trăi și de a lucra în întreaga Europă în schimbul investițiilor în numerar. Peste 400 de pașapoarte au fost emise prin acest sistem numai anul trecut.

Înainte de 2013, cetățenia cipriotă a fost acordată, în mod discreționar, de către miniștri, într-o versiune mai puțin formală a acordului actual.

O listă cu numele sutelor dintre cei care au beneficiat de aceste scheme, obținută de The Guardian, include oameni de afaceri proeminenți și indivizi cu influență politică considerabilă.

Un fost membru al parlamentului rus, fondatorii celei mai mari bănci comerciale din Ucraina și un miliardar rus se numără printre noile nume.

Această listă pune în lumină industria puțin cunoscută, dar extrem de profitabilă și ridică întrebări cu privire la verificările de securitate efectuate asupra celor care solicită cetățenia în Cipru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...