(galerie foto) Chișinăul, atunci și acum! Cum s-a transformat Capitala pe parcursul a 150 de ani

collage

În iunie 1867, împărăteasa rusă Maria Aleksandrovna a vizitat Chișinăul, aceasta fiind cea mai interesantă vizită și o adevărată revelație pentru reprezentata familiei regale a Rusiei. Grație acestui eveniment istoric, avem ocazia să privim Chișinăul anului 1867. Mai jos puteți vedea cum arăta Capitala în acel an în comparație cu anul 2017.

Potrivit proiectului realizat de Iurie Șveț, publicat pe oldchisinau.com, vă prezentăm varianta în română a articolului „Chișinău în 1867 și 2017 (150 de ani distanță)

Unele poze prezentate în contiunare, au fost realizate în ziua în care împărăteasa a ajuns la Chișinău (chiar dacă ea nu apare în fotografii), iar celelalte, sunt realizate în perioada aceluiași an.

# Pe fundal, puteți vedea Biserica Bunei Vestiri  (păstrată până în prezent), pe stânga este strada Pavlovskaya (actuala stradă Petru Rareș). Inscripția de pe arc este „Intrarea ta este  binecuvântată”.

2

3

# La celălalt capăt al străzii Pavlovskaya stătea un alt arc într-un stil maur, edificat  cu ajutorul mijloacelor financiare ale  comunității evreiești din Chișinău.

4

5

# La sfârșit de călătorie, împărăteasa a vizitat și a treia arcă situată lângă Catedrala Nașterii Domnului

6

Din păcate, mai multe poze ale vizitei împărătesei ruse nu mai sunt, de aceea, vă prezentăm alte fotografii care au fost realizate aproximativ în același an.

Inima Chișinăului Biserica Măzărache și Havuzul. Apropo, acest havuz a fost multă vreme unica sursă de apă potabilă a orașului.

8

9

# Hotelul «Peterhof». Clădirea nu a fost păstrată. În poză puteți vedea strada Columna în direcția străzii Banulescu-Bodoni.

10

11

# Această porțiune de drum este strada Columna la intersecția cu strada Bănulesc-Bodoni în direcția străzii Pușkin.

12

13

# Următoarele trei imagini ne indică strada principală a Chișinăului (bulevardul Ștefan cel Mare). Strada este murdară, dar deja  se pot vedea câteva clădiri construite

14

15

# Următoarea poză este realizată pe Bulevardul Ștefan cel Mare la intersecție cu strada Tricolorului (în dreapta)

16

17

# Bulevardul Ștefan cel Mare la întersecția cu strada Pușkin

18

19

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente