21:16:40 28.03.2024
Stiri

R. Moldova, Ucraina și Georgia vor să obțină perspectiva aderării la spațiul Schengen: Ce ar mai putea să prevadă „Parteneriatul Estic Plus”

Politică 18.09.2017 11:21 Vizualizări1715 Autor: Ziarul National
R. Moldova, Ucraina și Georgia vor să obțină perspectiva aderării la spațiul Schengen: Ce ar mai putea să prevadă „Parteneriatul Estic Plus”


R. Moldova, Ucraina și Georgia intenționează să obțină, la Summitul Parteneriatului Estic ce va avea loc în noiembrie la Bruxelles, permisiunea de a adera la spațiul Schengen.

Anunțul a fost făcut de viceministrul pentru Reintegrare din Georgia, Arcil Karaulașvili, care a declarat că țara sa este susținută în acest demers de mai mulți parlamentari europeni. Totuși, pentru a atinge acest obiectiv, este necesară implementarea mai multor reforme în cele trei state, scrie publicația „Vzglyad”.

Karaulașvili a confirmat pentru aceeași sursă informația potrivit căreia acum este în proces de elaborare concepția „Parteneriatul Estic Plus” care să prevadă o perspectivă mai clară de integrare a celor trei state în Uniunea Europeană, inclusiv prin aderarea la spațiul Schengen și extinderea accesului la piețele europene.

Oficialul georgian a ținut să precizeze, totuși, că această chestiune este în curs de elaborare și nu există încă o decizie la acest subiect.

„El a menționat că Ucraina, Georgia și Moldova sunt într-adevăr de acord să-și coordoneze eforturile pentru o activitate mai eficientă și pentru a atinge obiectivele de apropiere de UE în diferite domenii: securitate, energie și așa mai departe”, scrie ziarul „Vzglyad”.

Menționăm că Parteneriatul Estic cuprinde, în afară de R. Moldova, Georgia și Ucraina și statele Belarus, Azerbaidjan și Armenia. Totuși, primele trei republici au obținut regimul liberalizat de vize cu UE și sunt decise să acționeze coordonat pentru obținerea unei „perspective de aderare la UE”.

De altfel, în luna iulie a acestui an, spicherul Andrian Candu a semnat o declarație comună cu omologii săi din Ucraina și Georgia care a fost expediată Parlamentului European, prin care li se solicita oficialităților europene să aprobe o rezoluție, înaintea Summitului Parteneriatului Estic din noiembrie 2017, de reafirmare a sprijinului politic pentru „deschiderea perspectivei de aderare” a celor trei state asociate UE.

Pe 8 septembrie curent, în Estonia s-a desfășurat Reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe ai UE, reuniţi în formatul Gymnich, şi ai celor din Parteneriatul Estic.

„Cu această ocazie, în cadrul Reuniunii, ţările asociate au pledat pentru conferirea unei mai mari vizibilităţi activităţilor desfăşurate în cadrul PaE, prin punerea în prim plan a unor acţiuni care au un potenţial impact la nivelul cetăţenilor. Printre obiectivele specifice promovate de Republica Moldova, comune şi pentru Georgia şi Ucraina, se numără dezvoltarea programelor de mobilitate pentru cetăţeni, sporirea conectivităţii prin dezvoltarea infrastructurii de transport şi energetică, implementarea instrumentelor de sprijin financiar pentru mediul de afaceri, armonizarea pieţelor digitale şi reducerea taxelor de roaming”, a arătat, atunci, într-un comunicat de presă Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md