00:25:48 25.04.2024
Stiri

Liderul nord-coreean Kim Jong-un susține că se apropie de deținerea armei nucleare

Știri 17.09.2017 13:30 Vizualizări1452 Autor: Ziarul National
Liderul nord-coreean Kim Jong-un susține că se apropie de deținerea armei nucleare AFP


Liderul nord-coreean susține că se apropie de deținerea armei nucleare. Kim Jong-un a afirmat că obiectivul Phenianului este „un echilibru de forţe” cu Statele Unite, o nouă provocare după ce ONU a condamnat „ferm” ultimul tir de rachetă nord-coreean, relatează agenția France Presse.

„Scopul final este (…) să facem aşa încât liderii americani nici măcar să nu îndrăznească să se mai gândească la o opţiune militară împotriva Republicii Populare Democratice Coreea”, a declarat Kim Jong-un, potrivit agenției oficiale de la Phenian. , Acesta a părut să ignore comunicatul Consiliului de Securitate al ONU de vineri după-amiaza, care a condamat „ferm” cel mai recent tir de rachetă nord coreean.

Mai exact, Consiliul s-a reunit de urgență după ce țara comunistă a efectuat un nou test balistic, iar o rachetă a survolat din nou teritoriul Japoniei.

Întâlnirea a avut loc cu ușile închise, însă comunicatul dat publicității la final denunță „actele scandaloase” și „extrem de provocatoare”, cerând Phenianului să le „oprească imediat”.

„Aceste acţiuni nu sunt doar o ameninţare la adresa regiunii, ci a tuturor tuturor statelor membre ONU”, continuă Consiliul, referindu-se la acest ultim tir de rachetă, dar şi la al şaselea test nuclear efectuat pe 3 septembrie.

Kim Jong-un are însă alte planuri. Liderul de la Phenian a exclus varianta de a opri programele balistic și nuclear. În plus, el a afirmat că cel mai recent test balistic a fost un succes și a promis să sporească „capacităţile nucleare militare” ale ţării sale izolate.

„Nordul transmite următorul mesaj: ‘nu tremurăm în faţa niciunei sancţiuni, iar ameninţările noastre nu sunt goale’”, a declarat Yang Moo-Jin, de la Universitatea pentru studii nord-coreene de la Seul, pentru agenția France Presse.

„Aproape ne-am atins scopul (arma nucleară)”, a afirmat Kim Jong-un. „Ar trebui să le arărăm clar acestor mari puteri naţionaliste cum şi-a atins ţara noastră obiectivul de a dispune de arma nucleară, iar asta în ciuda sancţiunilor lor nelimitate şi blocadei lor”, a continuat el.

În urma ultimului test nuclear de la 3 septembrie – o bombă cu hidrogen suficient de miniaturizată cât să fie pusă într-o rachetă potrivit Phenianului -, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate, luni, a opta serie de sancţiuni economice impuse Coreei de Nord.

În ultimele luni, tensiunile între comunitatea internațională și Coreea de Nord au atins mai multe puncte culminante. Acum, președinții Vladimir Putin și Emmanuel Macron au îndemnat la „negocieri directe” cu Phenianul. Cei doi lideri s-au pus de acord, într-o convorbire la telefon, asupra „necesității de a rezolva această situație extrem de complicată exclusiv prin mijloace politice și diplomatice”.

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi francez Emmanuel Macron au îndemnat vineri la „negocieri directe” cu Phenianul, pentru a pune capăt supralicitărilor. Discuţiile între Phenian şi cele cinci mari puteri – Statele Unite, China, Japonia, Rusia şi Coreea de Sud – lansate în 2003 sunt blocate din 2008.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md