Fiul lui Kim Jong-un, crescut în secret ca să-i fie succesor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oficial, nu se știe de existența sa. N-a fost niciodată văzut în public. Totuși, se confirmă: Kim Jong-un are un fiu. În vârstă de numai 7 ani, copilul i-ar putea succeda tatălui în fruntea dinastiei comuniste din Coreea de Nord. Și este crescut pentru asta în cel mai mare secret.

Zvonul circulă cam de prin anii 2010-2011. Site-urile de știri ruse au fost primele care au dat informația. Iar la trei zile după ce Coreea de Nord a realizat cel de-al șaselea său test nuclear, serviciile secrete sud-coreene au confirmat că Kim Jong-un are un fiu.

Liderul Coreei de Nord s-ar fi căsătorit cu o femeie numită Ri Sol-ju în 2009. Potrivit serviciilor de spionaj sud-coreene, tatăl soției lui Kim Jong-Un este profesor universitar, iar mama sa medic. Ea a călătorit în Coreea de Sud în 2005 pentru a încuraja echipele nord-coreene la campionatul de atletism din Asia.

Imediat ce s-au căsătorit, cei doi ar fi avut un prim copil, un băiat care astăzi are șapte ani, apoi două fiice – una născută în 2013, cealaltă născută la începutul acestui an. Ca urmare, băiatul este destinat să-i urmeze la conducere, în cazul în care tatălui i s-ar întâmpla ceva, spun serviciile secrete sud-coreene.

„E un fel de secret al lui Polichinele. Informația deja a fost confirmată de Coreea de Sud în 2012”, comentează jurnalista franceză Juliette Morillot. Specialistă în Coreea de Nord, ea a fost profesoară la Universitatea Națională din Seul și organizatoarea unui seminar pe tema relațiilor intercoreene la Școala militară din Paris. Și tocmai a publicat o carte despre peninsula coreeană.

„Se știa de mult și ca din întâmplare, informația este confirmată acum. Nu e lipsit de semnificație. Îmi pun întrebarea: totuși, de ce? Să vorbești de un fiu înseamnă să sugerezi ideea unei succesiuni, mai ales că până acum se spunea că n-are decât fete. Or, este important pentru nord-coreeni, ca și pentru restul lumii, pentru că asta arată că există o idee dinastică, succesiunea este asigurată. Iar asta se poate adăuga anxietății pe care o suscită regimul nord-coreean”, spune Juliette Morillot, citată de Ouest-France.

Jurnalista se așteaptă ca pe viitor să fie divulgate și alte informații despre Kim Jong-un, despre regimul său sau despre viața sa privată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...