O telegramă a Direcţiei Generale a Poliţiei Naţionale (DGPN) expediată la începutul lui septembrie, dezvăluită de ziarul Le Parisien, afirmă că "din cauza unei instigări recente a propagandei jihadiste la planificarea deraierii unui tren, trebuie acordată o atenţie deosebită oricărei informări referitoare la o intruziune au o tentativă de sabotaj în întreprinderile care au ca obiect de activitate circulaţia trenurilor".

Documentul adaugă că "este important de subliniat apelurile recente ale organizaţiilor teroriste adresate 'lupilor singuratici' care incită la provocarea deraierii unor trenuri, a unor incendii de pădure sau a otrăvirea alimentelor în Europa". Transporturile "prezintă numeroase vulnerabilităţi structurale" şi "constituie o ţintă privilegiată", în special în gări, unde forţele de ordine trebuie să fie mai vizibile, pentru a întări "caracterul de descurajare al dispozitivului", a indicat DGPN.

Conducerea poliţiei cere vigilenţă şi la obiectivele turistice şi culturale, unde atacurile prezintă riscul "unui bilanţ uman potenţial grav" şi al unor "consecinţe importante pentru activitatea turistică". "Managerii flotelor de vehicule, responsabilii cu personalul şi conductorii" trebuie "să semnaleze fără întârziere furtul oricărui vehicul sau orice comportare suspectă". Civilii şi militarii purtători de uniformă sunt de asemenea ţinte privilegiate ale jihadiştilor şi trebuie să ia măsuri corespunzătoare, mai arată poliţia.

Nota DGPN a urmat mai multor atacuri cu vehicule care au pătruns printre pietoni şi unor agresiuni împotriva militarilor participanţi la operaţiunea Santinela, începută după atentatele din ianuarie 2015. Cel mai recent atac asupra forţelor de ordine a avut loc vineri, la Paris, unde un bărbat a atacat cu un cuţit un militar care patrula la metrou.