Cinci lecţii sângeroase ale istoriei pe care le-a învăţat Kim Jong-un

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul nord-coreean calcă pe urmele unora dintre cei mai infami conducători din istorie, scria BBC în urmă cu patru ani, anticipând evenimentele care aveau să marcheze scena politico-militară a Coreei de Nord şi trecea în revistă câteva dintre celebrele asasinate din ultimul secol. În 2013, Coreea de Nord a şocat întreaga lume odată cu execuţia uneia dintre cele mai puternice figuri politice din ţară, Chang Song-thaek, unchiul lui Kim Jong-un.

Hitler, Germania, 1934

Pentru a ajunge la putere, Hitler a recurs la intimidare şi violenţă. Sturmabteilung, aripa paramilitară a Partidului Nazist condus de Ernst Roehm, a agresat oponenţii politici de-a lungul anilor 1920 şi la începutul anilor ’30, însă până în 1934 deveniseră deja mult prea puternici şi reprezentau o ameninţare pentru Hitler însuşi.

Între 30 iunie şi 2 iulie, Roehm şi zeci de alţi lideri ai Sturmabteilung au fost împuşcaţi mortal, iar incidentul a devenit cunoscut sub numele de „Noaptea cuţitelor lungi“.

Stalin, Uniunea Sovietică, 1934-1939

Stalin s-a folosit de asasinarea omului său de încredere, Serghei Kirov, ca de un pretext pentru o baie de sânge, iar mulţi istorici cred chiar că Stalin însuşi a comandat uciderea acestuia.

Zeci de lideri ai partidului au fost ulterior ucişi sau exilaţi, de multe ori după procese în cadrul cărora erau acuzaţi că au luat partea rivalului lui Stalin, Leon Troţki. Rude, prieteni şi chiar simpatizanţi erau etichetaţi drept trădători şi ucişi.

Troţki însuşi a fost ucis, probabil la ordinele lui Stalin, în 1940.

Saddam Hussein, Irak, 1979

Imediat ce Saddam a ajuns la putere, a condus o operaţiune de anihilare a peste 60 de membri ai partidului de la conducere, Baath, care îl sprijinise să ajungă preşedinte.

Videoclipuri alb-negru îl arată pe Saddam fumând relaxat, în timp ce diverşi politicieni care l-au susţinut sunt numiţi trădători.

Cei mai mulţi, de altfel, au fost executaţi pentru trădare.

Deng Xiaoping, 1980, China

După moartea lui Mao Zedong, în 1976, o luptă acerbă pentru putere s-a declanşat la vârful Partidului Comunist. Până în 1978, succesorul desemnat al lui Mao, Hua Guofeng, a fost înlăturat de Deng Xiaoping.

În 1980, unii dintre cei mai puternici aliaţi ai lui Mao au fost judecaţi, procese însoţite de o masivă campanie de propagandă, menită să întărească puterea lui Deng. În cele din urmă, cei judecaţi au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la închisoare pe viaţă.

Than Shwe, Burma/Myanmar, 2004

Până în 2010, un singur om a dominat viaţa politică din Burma: Than Shwe, un general care a condus cu mână forte mai bine de două decenii.

Cu toate acestea, pentru o scurtă perioadă, un general mai tânăr şi mai carismatic, Khin Nyunt, a ameninţat să strice echilibrul de putere, motiv pentru care Than Shwe a ştiut că trebuie să acţioneze rapid. L-a judecat, ulterior, pentru corupţie. În 2005, a fost închis pentru 44 de ani, însă a fost amnistiat anul acesta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...