Astronomii au descoperit un tip rar de exoplanetă care lasă în urmă o dâră de lumină

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cercetătorii elveţieni de la Université de Genève au observat cu ajutorul telescopului spaţial Hubble o exoplanetă care lasă în urmă un nor imens de hidrogen, semănând din această privinţă cu o cometă. Mulţumită noilor observaţii, savanţii au putut ilustra imaginea detaliată a acestui nor de gaz lăsat în urmă de exoplaneta denumită GJ 436b.

Exoplaneta este aproximativ de aceeaşi dimensiune ca planeta Neptun (şi de patru ori mai mare ca Pământul). Văzută cu ajutorul razelor ultravioletelor, planeta lasă în urmă o dâră de lumină, astronomii precizând că aceasta seamănă cu o cometă, scrie Science Daily.

Acest fenomen, detectat în 2015 de astronomii de la Universitatea din Geneva, se poate datora proximităţii planetei de steaua sa. Altfel spus, planeta îşi pierde atmosfera bogată în hidrogen din cauza temperaturilor ridicate. Acest nor de gaz lăsat în urmă absoarbe radiaţii ultraviolete de la stea, de aceea acesta se poate vedea prin lentilele telescopului Hubble care sunt capabile să observe radiaţii UV.

Aceste date iniţiale au fost extrapolate cu un model numeric pentru a prezice forma şi dimensiunea norului, ajungând la concluzia că urma lăsată de mişcarea de rotaţie a planetei în jurul stelei sale se întinde pe zeci de milioane de kilometri.

De asemenea, noul studiu a confirmat că urma se datorează pierderii de hidrogen atmosferic speculată de cercetători în urmă cu doi ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...