Proteste la Chişinău şi Bucureşti: „Salvaţi şcolile româneşti din Ucraina!”

Foto: tvr.md

Decizia Parlamentului Ucrainei de a modifica legea învăţământului, astfel încât minorităţile naţionale să nu mai poată studia în limba maternă, a născut critici.

Mai mulţi manifestanţi s-au adunat, sâmbătă, în faţa Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la procesul rapid de asimilare a minorităţii româneşti din statul vecin.

„Salvaţi şcolile româneşti din Ucraina!” este sloganul sub care protestatarii au cerut în stradă preşedintelui ucrainean să blocheze legea învăţământului adoptată de Rada Supremă pe 5 septembrie.

Şi la Chişinău au avut loc proteste. Un grup de persoane a protestat astăzi în faţa Ambasadei Ucrainei împotriva noii Legi a Învăţământului din Ucraina. Membrii activi ai Blocului Unităţii Naţionale au venit cu pancarte „Jos articolul 7”, „Respectaţi drepturile minorităţii româneşti din Ucraina” şi „Moldoveni, deci români”.

Manifestanţii au cerut autorităţilor ucrainene să respecte prevederile constituţionale şi legislaţia internaţională în materie de drepturi ale minorităţilor naţionale şi să revină asupra deciziei de a interzice învăţământul în limba maternă.

Legea nouă a educaţiei prevede introducerea a 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei. Astfel, va fi desfiinţat învăţământul în limba maternă pentru minorităţile etnice, şcoala devenind obligatorie în limba ucraineană, scrie tvr.md.

România cere Ucrainei să remedieze problemele generate de noua lege a învăţământului şi să ceară un aviz din partea Comisiei de la Veneţia şi a Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi naţionale, înainte ca preşedintele să promulge legea. Oficialii români nu sunt însă prea încrezători că situaţia se poate schimba, deşi negocieri au avut loc recent şi la nivel de miniştri de Externe ai celor două state.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente