15:47:50 19.04.2024
Stiri

Peste 130 de cetățeni ai R. Moldova, duși ILEGAL la muncă în Israel: Plăteau sume ENORME pentru a ajunge să îngrijească de bătrânii de acolo

Anticorupție 16.09.2017 12:30 Vizualizări4462 Autor: Ziarul National


Peste 130 de cetățeni ai R. Moldova au fost duși, în ultimii ani, ilegal la muncă în Israel ca să îngrijească de bătrâni sau de persoanele bolnave de acolo.

Pentru a ajunge în Israel, oamenii achitau câte 6 500 sau 7 000 de dolari. Cei care nu avea bani, erau duși în Israel și obligați să achite „binefăcătorilor” lunar din salariu, timp de 15 luni, suma finală ajungând la 12 500 de dolari.

Moldovenii munceau acolo 24 din 24 de ore pentru 1 000 de dolari pe lună.

Oamenii legii din R. Moldova au efectuat, zilele trecute, 30 de percheziții, după ce au documentat, împreună cu omologii din Israel și Ucraina, activitatea grupării care se ocupa de racolarea și imigrarea ilegală a cetățenilor moldoveni „în scop de exploatare prin muncă”.

În arestul Poliției au ajuns cinci membri ai grupării - un bărbat şi patru femei cu vârste cuprinse între 25 și 52 de ani, toți domiciliaţi în Chişinău.

Aceștia colaborau în „afacere” cu alţi membri activi ai grupării din Israel.

Potrivit materialelor anchetei, în această schemă infracţională sunt implicate și mai multe companii, specializate în eliberarea certificatelor false privind absolvirea cursurilor de instruire în domeniul îngrijirii bătrânilor, fără autorizaţia respectivă.

Poliția susține că plasarea în câmpul muncii din Israel avea loc în baza vizelor şi contractelor de muncă primite la Consulatul Israelului din oraşul Kiev, Ucraina. Acestea erau eliberate în baza unor acte primare false, cum ar fi certificate confirmative a absolvirii cursurilor de îngrijire a persoanelor de vârstă înaintată şi a certificatelor medicale, care atestă starea sănătăţii migranţilor.

Treizeci și opt de victime au fost audiate direct la locul de muncă din Israel, iar de la acestea au fost ridicate documente cu semnalmente de falsificare în original, care sunt probe concludente pe caz.

În cadrul percheziţiilor de la Chișinău au fost ridicate probe care au confirmat implicarea acestor persoane în schemă: tehnică computerizată, purtătoare de informaţie documente şi înscrisuri purtătoare de urme ale infracţiunii, acte de identitate, dosare procesate pentru solicitarea vizelor a circa 100 de migranţi și bani proveniţi din activitate criminală în sumă de peste 100 000 de euro.

Cei reținuți sunt cercetați penal pentru organizarea migraţiei ilegale și riscă amenzi de până la 67 500 de lei sau cu închisoare de la 5 la 7 ani.


Stiri relevante
Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md