Bureții de bucătărie sunt periculoși: Conțin circa 360 de bacterii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Buretele de bucătărie este una dintre cele mai utilizate ustensile casnice, dar, în acelaşi timp, este şi una dintre cele mai neglijate, în sensul că nu băgăm de seamă murdăria care se poate acumula în aceştia.

Într-un studiu publicat în revista Nature, cercetătorii conduşi de Markus Egert de la Universitatea Furtwangen din Germania au analizat ADN-ul microbilor din 14 bureţi folosiţi, scrie Curiosity.

În urma analizării a 223.000 secvenţe de ADN, cercetătorii au descoperit că în bureţi există 362 de tipuri diferite de bacterii.

Bureţii sunt de fapt atât de populaţi încât într-un centimetru cub încape o populaţie de 5 X 1010 de bacterii, o densitate găsită doar în fecale. Mostrele erau dominate de bacteria Moraxellaceae, care este găsită pe pielea umană şi în bucătărie şi nu este dăunătoare.

Totuşi, unele specii sunt. Cinci din zece tipuri de bacterii întâlnite sunt potenţiali patogeni. Mai mult decât atât, aceste bacterii sunt găsite în procentaje mari în bureţii care au fost curăţaţi în mod regulat. Un lucru care este logic de altfel: dacă un cuptor cu microunde omoară 99% dintre bacterii, acel 1% este de cel mai rezistent tip, care de multe ori este asociat şi cu cel mai dăunător.

Aşadar, o sugestie este schimbarea cât mai deasă a bureţilor de bucătărie, chiar la o săptămână.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...