Demis de Chirinciuc, restabilit de Calmîc. MoldATSA s-ar putea alege cu un „nou-vechi” șef

Administratorul Întreprinderii de Stat „MoldATSA”, Gugea Vadim, a fost  eliberat ieri din funcție  printr-un ordin al ministrului Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc. Potrivit unor surse, fotoliu urmează să fie ocupată Veaceslav Frunze, care a condus această instituție circa un an, din august 2014, și a fost demis pe 4 septembrie 2015 de către ex-ministrul Iurie Chirinciuc. Demisia acestuia a fost motivată prin faptul că este parte integrantă a procesului de reorganizare a MoldATSA.

Precizăm că, în acea perioadă MoldATSA a fost implicată înt-un scandal după ce jurnaliștii anticorupție au dezvăluit că instituția este o pepinieră a rudelor mai multor demnitari de stat, care ridică salarii de zeci de mii de lei pe lună.

Aici deţineau funcţii cheie Mariana Tăbuică, sora lui Vladimir Cebotari, pe atunci ministrul Justiţiei (ex-viceministru al Transporturilor), finul şi cumnata lui Vasile Botnari, pe atunci ministru al Tehnologiilor Informaţiei şi Comunicaţiilor , fiul deputatei Valentina Buliga, fiica şefului SIS, dar şi alte rude ale unor procurori, judecători sau ale unor şefi de la Moldatsa.

În perioada respectivă, rudele demnitarilor au beneficiat de salarii majorate şi de prime unice, împrumuturi fără dobândă, unii dintre ei în condiţii exclusiviste. O parte dintre angajaţi erau detaşaţi la MTID, deşi primeau salarii de zeci de mii de lei de la Moldatsa.

Aceste nereguli au fost confirmate şi de un raport de audit al MTID, condus atunci de ministru, Iurie Chirinciuc, doar că, deşi acesta a fost trimis inclusiv Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), nimeni nu a avut de suferit.

MoldATSA este responsabilă de dirijarea avioanelor ce survolează spaţiul aerian al Moldovei. În ultimele patru luni, banii pe care îi încasa erau blocați pe un cont special în Belgia la cererea firmei Komstroy din Ucraina, succesoarea de drept a Energolians. Este vorba de suma de 144.190 de euro (circa trei milioane de lei) de pe conturile deținute de MoldATSA în Belgia blocate de executorii judiciari belgieni în aprilie 2015.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente