Astăzi este ziua internațională pentru protecția stratului de ozon- #OzoneHeroes

Ozon

Ziua de 16 septembrie a fost declarată de către Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) „Ziua Internațională a Stratului de Ozon”, în vederea sărbătoririi zilei de 16 septembrie 1987, când a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon.

În 1994, cea de-a 49-a sesiune a Adunării Generale ONU, prin rezoluția nr. 49/114, a proclamat ziua de 16 septembrie drept Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon, marcând astfel semnarea în 1987 a Protocolului de la Montreal privind interzicerea substanțelor care diminuează stratul de ozon, se arată pe site-ul oficial al ONU. În acest context, toate statele lumii au fost invitate să marcheze această zi prin diverse acțiuni în concordanță cu obiectivul principal al Protocolului și a Amendamentelor sale.

În 2017 se împlinesc 30 de ani de la semnarea la 16 septembrie 1987 a Protocolului de la Montreal, tema aleasă ”Să protejăm viața pe Pământ” fiind formulată în șase limbi străine, respectiv în engleză, arabă, chineză, franceză, rusă și spaniolă.

Ca parte a festivităților aniversare, notează www.un.org., Oficiul pentru Protecția stratului de ozon lansează o campanie de informare — #OzoneHeroes, fiind marcate principalele realizări în urma adoptării Protocolului de la Montreal privind protejarea stratului de ozon și a climei, creșterea recunoașterii publice a succesului și impactului acestui Protocol și generarea unei susțineri pe viitor a Protocolului și a noului calendar adoptat la 15 octombrie 2016, la Kigali, Rwanda, în cadrul celei de-a 28-a reuniuni a părților Protocolului de la Montreal, în vederea eliminării progresive a hidrofluorocarburilor (HFC).

Republica Moldova a devenit parte la Convenţia pentru protecţia stratului de ozon (Viena, 22 martie 1985) şi a Protocolului de la Montreal (Montreal, 16 septembrie 1987) în anul 1996.

Ratificînd Convenţia şi Protocolul, ţara şi-a asumat angajamentele de a respecta şi a îndeplini prevederile acestor instrumente internaţionale. Pentru aceasta, Ministerul Mediului, în colaborare cu Comitetul Naţional pe Problema Ozonului (CNPO) şi consultanţii UNEP şi UNDP – agenţii implementatoare ale Fondului Global de Mediu – au elaborat Programul Naţional de suprimare eşalonată a substanţelor ce distrug stratul de ozon în Republica Moldova (PN), care corespunde cerinţelor Comitetului Executiv al Fondului Multilateral al Protocolului de la Montreal.

Una din măsurile prevăzute în Planul de Acţiuni al Programului Național a fost și crearea Oficiului Ozon creat pe lângă Ministerul Mediului, (www.ozon.md).

Serviciul Hidrometeorologic de Stat este instituția abilitată la nivel national, care efectuează monitoringul sistematic și prognoza operativă a poluării aerului, printre poluanții monitorizați este și ozonului troposferic. Ca urmare a instalării în 2007 a postului automat din localitatea Mateuţi, r-nul. Rezina, s-a reluat monitoringul asupra concentraţiei ozonului troposferic în regim continuu.

Potrivit observaţiilor efectuate cu referire la concentraţiile ozonului troposferic la staţia automată din s. Mateuţi, pentru anul 2014 s-au prelevat și analizat în mediu cca 20000 probe pentru ozonul troposferic O3. Rezultatele investigaților efectuate denotă că în raport cu anul precedent, nivelul de poluare a aerului conform concentrațiilor medii anuale nu s-au schimbat. Cea mai înaltă concentrație medie anuală a constituit pentru ozon – 1,1 CMA (februarie 2014) (Fig.1).

Nu s-au depistat depăşiri ale concentraţiei maxime admisibile momentane (CMAmm), iar cea mai mare valoare a acesteia a constituit 0,4 CMA, în luna februarie 2014.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente