Veaceslav Negruţă: Dacă „cumetrismul” devine „conflict de interese”, în politica Republicii Moldova ar apărea loc şi pentru oameni corecţi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă „cumetrismul” devine „conflict de interese”, în politica Republicii Moldova ar apărea loc şi pentru oameni corecţi, cu experienţă, meritocraţie şi gândire strategică, afirmă fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă.

În contextul declaraţiei lui Igor Dodon de la emisiunea „În profunzime” precum că nu vede un conflict de interese în cazul numirii tatălui finului său Victor Gaiciuc la funcţia de ministru al Apărării, Negruţă atenţionează că doar în Republica Moldova aşa ceva nu e „conflict de interese”, iar dacă ar fi, în politică ar apărea, în sfârşit, oameni onești, corecți şi gândire strategică.

„Prezidentul îl vrea pe tata finului său şef la Apărare. Premierul l-a avut şi-l are pe naşul fiului său (Serghei Răilean n.r.) şef pe toate registrele (fosta Î.S. CRIS Registru în prezent Agenţia Servicii Publice n.r.). Coordonatorul prezidentului şi premierului îi are pe fin-su preşedinte la aleşi, iar pe naş-sa – tot aleasă printre aleşi. Pe reţelele de cumetri din justiţie poţi desena „copaci genealogici” care oricum vor arăta ca schemele de la Rise şi vor produce „fructe” otrăvite. Cum ar zice prezidentul coordonatorului: „totu-i legal!””, comentează Negruţă.

Acesta precizează că în realitate, însă, problema vine de la faptul că doar oficial, prin Constituţie, statul e separat de biserică. Iar în R.Moldova, gradul de rudenie bisericească (cumetrism) este principala şi dominanta relaţie de rudenie în afaceri, business şi în a „face politică”, care, “oficial, doar official”, nu e conflict de interese.

„Dacă în legea conflictelor de interese, de rând cu fraţi, părinţi, copii, de introdus şi „cumetrismul” ca şi „conflict de interese” ar mai guverna pe aici câteva clanuri de familii unite într-o familie bine coordonată?… Sau poate, poate, ar apărea ceva loc şi pentru meritocraţie, corectitudine, experienţă, gândire strategică, interes public…”, a conchis Veaceslav Negruţă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...