Grădiniţa-creşă din satul Târnova, raionul Edineţ, renovată cu fonduri oferite de România// FOTO

Grădiniţa-creşă din satul Târnova, raionul Edineţ a fost inaugurată vineri, 15 septembrie, după ce a fost renovată cu fonduri oferite de România pentru reabilitarea instituţiilor preşcolare din Republica Moldova. Grădiniţa şi-a început activitatea în 1986, iar de atunci nu a fost reparată capital niciodată.

Din grantul românesc de peste 2.43 milioane de lei şi contribuţia localităţii de peste 410 mii lei a fost schimbat acoperişul grădiniţei, au fost instalate geamuri şi uşi noi, a fost renovat sistemul de încălzire şi cel de canalizare, au fost renovate blocurile sanitare şi blocul alimentar. De asemenea, s-au instalat cazane pentru prepararea apei calde şi a fost procurat mobilier nou pentru toate cele 4 grupe de copii.

Prezent la eveniment, Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova a menţionat că susţinerea acordată Republicii Moldova demonstrează că România face ceea ce promite și a promis că va fi alături pe parcursul european al Republicii Moldova.

Dacă nu putem să vă ajutăm să vă integrați mâine în Uniunea Europeană, am reușit să vă aducem o parte de Europă aici, pentru că tot ce s-a făcut în această grădiniţă este la standarde europene”, a menţionat ambasadorul.

De asemenea, ambasadorul României a remarcat contribuţia Fondului de Investiţii Sociale din Moldova (FISM) la implementarea programului de renovare a grădiniţelor. „Aș dori să adresez mulțumiri partenerilor noștri, care ne-au fost aproape pentru a duce la bun sfârșit un astfel de program și, în primul rând, FISM-ului, pentru că de fiecare dată ne-ați fost parteneri serioși, întotdeauna v-ați asumat cu responsabilitate această sarcină și întotdeauna ați livrat totul la termen”, a declarat Daniel Ioniţă în timpul evenimentului.

Liuba Cuzneţova, directoare adjunctă a Fondului de Investiţii Sociale din Moldova a spus că 26 de milioane de euro investiți în această țară, în grădinițele noastre au oferit, de fapt, o speranță pentru mii de copii şi părinți, care își duc zilnic copiii la grădiniţă și se bucură de ceea ce văd, de condițiile în care copiii lor vor crește și capătă încredere în viitor. “Mulțumesc poporului român, Guvernului României, pentru această donație. Din numele FISM, vreau să vă aduc garanții că fiecare bănuț donat pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova ajunge la beneficiari”,a spus ea.

Per total, în raionul Edineţ, de fondurile alocate din grantul românesc au beneficiat 30 de grădiniţe, suma totală a lucrărilor efectuate şi bunurilor achiziţionate depăşind 14,5 milioane de lei.

În total, pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. Instituţia selectată pentru implementarea şi gestionarea programului este Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).

În Program au fost incluse 933 de grădiniţe din toate raioanele Moldovei, iar 832 dintre acestea deja au fost renovate în ultimii 2 ani.

FISM este o instituție creată acum 20 de ani, cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.