Protest în fața Ambasadei Ucrainei la Chișinău: Salvăm școlile românești din Ucraina!

Blocul Unității Naționale va organiza un protest la adresa noii Legi a Învățământului din Ucraina care conduce la desființarea școlilor românești. Protestul va avea loc sâmbătă, ora 11:00, în fața Ambasadei Ucrainei la Chișinău.

Protestatarii vor solicita autorităților ucrainene să respecte prevederile constituționale și legislația internațională în materie de drepturi ale minorităților naționale și să revină asupra deciziei de a interzice învățământul în limba maternă.

În nordul Bucovinei, Ținutul Herța, Maramureșul istoric și Sudul Basarabiei din Ucraina locuiesc aproape 500.000 de români. Dacă se închid școlile cu predare în limba română, riscă să dispară una dintre cele mai mari comunități istorice românești.

Suntem profund revoltați de derapajele antidemocratice din Ucraina și tentativele constante de deznaționalizare a minorității românești. Statul ucrainean încearcă prin Legea 3419-D, adoptată de Rada Ucrainei, să desființeze în câțiva ani toate școlile cu predare în limba română. Nu putem permite acest lucru, trebuiesă fim solidari cu frații noștri din Ucraina, iar pentru asta invit toți românii din Chișinău mâine la protest”, a declarat Ion Leascenco, președintele Blocului Unității Naționale.

Concomitent cu protestul din Chișinău, o acțiune stradală va avea loc și la București, unde organizațiile din cadrul Alianței pentru Centenar vor picheta Ambasada Ucrainei la București.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.