Un membru al organizației de tineret a PD, producător de știri false

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Corneliu Ababii, un tânăr de 21 de ani, membru al organizației de tineret a Partidului Democrat, gestionează nu mai puțin de 10 site-uri care răspândesc știri false în spațiul virtual moldovenesc. Site-urile abundă de știri false (fake news), cu titluri șocante menite să atragă vizualizări. Cele mai multe prezintă accidente rutiere soldate cu zeci de morți, incendii de proporții, preziceri de cutremure și secete devastatoare sau știri despre morți înviați după înmormântare și atacuri teroriste sângeroase.

Deși autorul afirmă că publică aceste știri false doar pentru a câștiga bani și că nu urmărește și scopuri politice, pe cele 10 site-uri găsim nenumărate știri care-i prezintă în ipostaze negative pe oponenții politici ai Partidului Democrat: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Dorin Chirtoacă, Vladimir Filat sau Maia Sandu.

Corneliu Ababii, creatorul știrilor false de pe cele 10 site-uri, spune că face acest lucru exclusiv cu scopul de a aduna vizualizări și, odată cu ele, bani din publicitate. „Trăim într-o societate unde pe oameni îi intereseze mai mult activitățile negative, care duc spre rău sau durere, de exemplu că a murit o personalitate. Nu știu de ce, poate se bucură sau se întristează, dar când fac ceva bine nu au nici un interes. Eu fac asta pentru accesări, uneori scriu ca e fake news, dar pierd din accesări. E un risc, dar trebuie sa mă hrănesc și eu cumva. Sunt student și nu am multe posibilități. Îmi cer scuze de la univers că-l supăr”, spune Ababii, conform Ziarului de Gardă.

Deși pe rețelele de socializare apare în mai multe fotografii împreună cu tineri membri ai organizației de tineret a Partidului Democrat din Moldova (PDM) și recunoaște că face și el parte din această organizație și participă la acțiunile organizate de aripa tânără a PDM (foto aici, aici și aici), Corneliu Ababii neagă că site-urile sale ar promova și interese politice. El spune că publică știri negative despre unii politicieni din R. Moldova doar pentru că aceștia sunt „cei mai urâți în țările noastre” și, prin urmare, aduc vizualizări. Tânărul spune că, lunar, câștigă din răspândirea știrilor false aproximativ 200 de dolari. „Pentru mine e doar o metodă ușoară dar riscantă de a face bani. Într-un fel fur atenția oamenilor și îmi cer scuze că o fac. Sunt un cerșetor de minți într-un fel, dar nu e pe mult timp. Mă obosește acest negativism”, afirmă Ababii care, deși i-am propus să ne întâlnim, a preferat să discute cu noi prin mesaje, pe facebook.

Citiţi mai mult pe zdg.md.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...