De ce Dodon ignoră președinții Ucrainei şi României: Nu a avut nici măcar discuții telefonice cu Iohannis şi Poroșenko

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Şeful statului Igor Dodon ignoră dialogul cu ţările vecine, România şi Ucraina. În cele peste nouă luni de la preluarea mandatului de președinte, acesta nu a efectuat nicio vizită în aceste două ţări. Mai mult, în această perioadă, Dodon nu a avut nicio discuție oficială cu preşedinţii celor două ţări.

Deşi şi-a intensificat vizitele în Federația Rusă şi ținutul Asiei, Dodon se apără şi spune că în Ucraina şi România nu a efectuat nicio vizită de la preluarea mandatului, întrucât întâlnirile la acest nivel se organizează doar atunci când sunt subiecte de discuții.

Întrebat în cadrul unei emisiuni de la PRO TV de ce nu a efectuat nicio vizită la vecinii Republicii Moldova, Dodon a declarat că dacă va fi posibilitate, va merge.

„Dar am mers la Bruxelles şi în Ungaria. La vecini nu am mers, dar se pregătesc discuții în acest sens. Dacă va fi posibilitate, vom merge. Nu vreau să spun că vreau sau nu vreau să merg. De obicei se merge în vizită atunci când sunt anumite subiecte care se abordează la nivel de președinți. Noi am lansat unele mesaje în ceea ce ţine de colegii din România. Vor fi pregătiți să le discutăm, le vom discuta. Noi am transmis pe poştă subiectele”, a declarat Dodon fără a spune dacă se pregătesc discuţii şi cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

Mai mult, Dodon spune că „oficial” nu a avut nicio discuţie telefonică cu Klaus Iohannis şi Petro Poroșenko, în cele peste nouă luni de la preluarea mandatului.

Întrebat de ce totuşi merge atât de des în Federaţia Rusă, Dodon s-a aventurat într-o discuție fără sens. „Dacă încercaţi să o faceți pe procurorul nu e cazul. La Moscova am fost de 2 ori, odată într-o vizită oficială şi apoi într-o vizită de lucru, în rest, am fost la alte evenimente. Mă întrebați de vizite oficiale. Eu vă informez doar de cele oficiale”, a conchis Igor Dodon.

Amintim că, în niciun an de mandat, Dodon a fost la Moscova în prima vizită oficială, în perioada 16-18 ianuarie, apoi în perioada 16-19 martie. Ulterior, el a participat, la 9 mai, la Parada din Piața Roșie în cinstea Zilei Victoriei. Totodată, acesta a participat la un congres, sub egida lui Putin, organizat la Sankt Petersburg. Spre comparație, Dodon care a promis să fie președintele tuturor cetățenilor a fost o singură dată în capitala Uniunii Europene. Pentru 11 octombrie curent acesta are programată o vizită la Soci, iar la moment se află în Turkmenistan.

Vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Leancă, declara anterior că președintele Igor Dodon este de facto persona non grata în România şi Ucraina, în contextul în care a ignorat un dialog cu aceste două ţări, dar şi pentru că a făcut declaraţii scandaloase la adrese lor, cum ar fi cea că peninsula ucraineană Crimeea aparține Federației Ruse.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...