Igor Boțan: Oscilând între Est și Vest, Republica Moldova stă pe loc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova oscilează între Est și Vest și este o „cruce” pe care poporul moldovenesc o duce în virtutea mai multor circumstanțe. De această părere este analistul Igor Boțan.

Potrivit lui, fiind un stat mic, Republica Moldova, este de fapt o insulă între două plăci tectonice: europeană și euro-asiatică, iar atunci când aceste plăci tectonice oscilează, mica insulă este impusă să reacționeze sau chiar poate fi strivită, declară analistul politic în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Modelul Estic și modelul Vestic pentru Moldova: diferențe, avantaje, dezavantaje. Șansele „Căii a treia”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Expertul a făcut referință la multe din actele oficiale, semnate de către guvernările care s-au perindat în perioada independenței țării, dar care demonstrează că orientarea a fost în proporție de 60 la 40 la sută în favoarea direcției europene de dezvoltare.

Acesta a amintit că pe 7 ianuarie anul curent, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a publicat un articol pe pagina postului de televiziune american Foxnews în care a spus că Moldova are scopul să devină o punte între Est și Vest. După care, acum o lună, președintele Republicii Moldova Igor Dodon a spus că trebuie să punem capăt discuțiilor geopolitice. „Ce trebuie să înțelegem din aceste declarații?”, se întreabă expertul subliniind că această stare de lucruri menține țara pe calea a treia: nici încolo, nici încoace.

„Modelul moldovenesc este cel care se afirmă zi de zi și deja de vreo 6 ani mergem pe calea a treia, adică stăm pe loc. Să fim serioși, prima comunitate politică la care am aderat a fost CSI. Apoi avem un Acord de Liber Schimb cu UE, dar nu avem unul asemănător cu CSI, iar, pentru că am îmbrățișat standardele europene, Rusia ne-a pedepsit cu embargouri”, a mai punctat Igor Boțan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...