Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.09.2017

Experții Comisiei de la Veneția au prezentat astăzi avizele la două proiecte de legi

Experții Comisiei de la Veneția au prezentat astăzi avizele pe marginea a două proiecte care vizează securitatea informațională și eliminarea lacunelor din legislația care vizează integritatea teritorială a țării și combaterea activității extremiste.

Evenimentul a avut loc în cadrul ședinței comune a Comisiei permanente securitate națională, apărare și ordine publică și Comisiei juridice, numiri și imunități.

Experții au prezentat avizele pe marginea proiectului de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative nr.161 din 13.04.2016 care are scopul de a perfecționa cadrul legal existent pentru implementarea politicii de stat în domeniul securității informaționale, protecției, prevenirii și luptei împotriva criminalității informatice, precum și împotriva exploatării sexuale și a abuzului copiilor în mediul online, în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova, conform instrumentelor europene aplicabile.

Experții Comisiei de la Veneția au recomandat asigurarea, în cadrul interceptării datelor informatice, precum și în legătură cu percheziția și ridicarea acestora să fie respectate și incluse în lege prevederi a garanțiilor, atât pentru temeiurile, procedura și termenele limită de autorizare a percheziției, cât și pentru executarea percheziției, transmiterea datelor informatice între diferite autorități, a procedurilor de conservare a integrității și confidențialității datelor, de stocare și distrugere.

De asemenea, se recomandă reformularea conform Convenției de la Lanzarote, a prevederilor legate de obligația impusă a medicilor de a raporta în cazul existenței dovezilor în privința copiilor victime ale abuzului sexual.

La fel, experții au reiterat că Consiliul Europei susține Republica Moldova prin proiecte regionale de consolidare a capacității. Iar două proiecte comune cu Uniunea Europeană sunt în curs de desfășurare. Acestea se referă la cooperarea internațională și cea publică/individuală în domeniul criminalității informatice și a probelor electronice. Ambele proiecte includ opțiunea de susținere a reformei dreptului penal.

Cel de-al doilea aviz este pe marginea proiectului de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative nr.281 din 09.07.2014 care prevede modificări și completări ale legislației care garantează și reglementează integritatea teritorială a Republicii Moldova, precum și lupta împotriva extremismului.

Acesta reglementează utilizarea măsurilor speciale de investigații în afara procedurilor penale, sub autoritatea unui ”mandat de securitate” oferit de către un judecător, un mecanism nou pentru investigațiile de securitate destinat Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Acest mecanism a fost deja subiectul unui Aviz comun precedent, adoptat în 2014.

Experții au salutat îmbunătățirile care limitează la 30 de zile durata perioadei inițiale maxime a autorizării pentru măsurile speciale, precum și accesul procurorului sau judecătorului implicat la informația secretă.

Totodată, autorităților li se recomandă implementarea mandatului de securitate cu respectarea unor condiții exacte pentru procesul de autorizare judiciară a acestuia. Cu referire la prevederile despre extremism s-a recomandat definirea exactă a noile infracțiuni extremiste, Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus