Avocații lui Vlad Filat au depus o cerere extraordinară de atac la Curtea Supremă de Justiție. Aceștia solicită rejudecarea cauzei

filat-620×330

Deși a fost condamnat definitiv, fostul premier Vladimir Filat mai are șanse să fie eliberat. Și asta după ce avocații lui au depus o cerere extraordinară de atac la Curtea Supremă de Justiție. Apărătorii lui Filat solicită rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărâri, motivând că sentința de nouă ani de detenție este una abuzivă și emisă cu un șir de abateri.

Ședințe desfășurate cu ușile închise, încălcarea dreptului la apărare și nemotivarea hotărârilor judecătorești. Acestea sunt doar câteva dintre ilegalitățile pe care, spun avocații lui Filat, le-ar fi comis judecătorii care l-au condamnat pe fostul premier. Mai mult, apărătorii au depus și o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care s-au plâns de arestare ilegală și de condiții proaste de detenție. Toate aceste lucruri le-au permis avocaților să folosească o cale extraordinară de atac, numită juridic „cerere de recurs în anulare”. Solicitarea a fost depusă la sfârșitul lunii august, dar deocamdată nu se știe când va fi examinată de judecătorii de la CSJ.

Vladimir Filat a fost reținut în octombrie 2015, după ce i-a fost retrasă imunitatea parlamentară. El este acuzat de trafic de influență și corupere pasivă în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Ex-premierul a fost denunțat de controversatul om de afaceri Ilan Șor, care le-a declarat anchetatorilor că i-ar fi dat mită.

Filat a spus însă că este victima unei răfuieli politice puse la cale de oligarhul Vladimir Plahotniuc, actualul lider al Partidului Democrat, care ar sta în spatele furtului miliardului. Plahotniuc nu a comentat acuzațiile, judecătorii – de asemenea. Filat a mai declarat că deține informații în urma cărora arena politică din țară „ar putea sări în aer”, dar așa și nu a făcut dezvăluiri. El a fost condamnat la nouă ani de pușcărie de către prima instanță, după ce procurorii au cerut 19. Nemulțumiți de decizie au fost atât procurorii, cât și avocații fostului premier, care au mers în instanțele superioare. Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție au menținut hotărârea inițială.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente