Chirtoacă, supărat pe Maia Sandu; I-a oferit o lecție de istorie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primarul suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, s-a arătat deranjat de o declarație a președinte PAS, Maia Sandu, care a afirmat la congresul formațiunii pe care o conduce că Unirea „nu poate fi făcută cum s-a întâmplat altă dată”.

El i-a oferit o adevărată lecție de istorie pe pagina sa de Facebook, referindu-se la circumstanțele care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918.

„Doamnă Sandu,
de unde aţi luat că Unirea a fost impusă acum 100 de ani şi că este nerealistă astăzi??? Rezultă că ocupaţiile din 1812 şi 1940 au fost de bună voie? Doamnă Sandu, Eminescu a scris poezia „Doina”, cu forţa?
Alo, doamnă Ministerul Educaţiei, fără supărare, cum rămâne cu manualul de istorie? Cum să va înţelegem? În cadrul unei emisiuni aţi spus că dacă s-ar organiza un referendum (că tot e la modă să umblăm cu referendumul, de parcă am umbla cu uratul sau colinda), aţi vota pentru Unire, iar acum câteva zile aţi spus că: „Această (Unirea) …nu poate fi impusă sau făcută aşa cum s-a întâmplat altă dată”. De unde aţi luat că a fost impusă? Poate ne uităm împreună prin cărţile de istorie? Sau mergem în audienţă la Regele Mihai, că e viu, la Casă Regală, la Academia Română sau la Academia RM, de Facultăţile de Istorie nu mai vorbesc?”, a scris Dorin Chirtoacă.

În continuare acesta a oferit mai multe referințe istorice, prin care demonstrează că Maia Sandu nu ar avea dreptate.

„Idealul Unirii, rămâne a fi alături de credinţă şi limba română, unul din pilonii pe care se ţine existenţa noastră că popor în Europa şi în lume. Şi dacă vrem să fim respectaţi vreodată trebuie să luptăm pentru Unire, pentru că în Uniunea Europeană nu trăiesc legume sau roboţi, ci naţiuni, naţiuni cu rădăcini şi identităţi puternice, naţiuni care concurează între ele, care sunt gata să primească în rândul lor naţiuni la fel ca ele şi care promovează în mod unit această diversitate şi acest mod de viaţă în toată lumea!
Idealul Unirii este cel care va duce Republica Moldova spre Uniunea Europeană, iar în cadrul UE vom avea posibilitatea să alegem între modelul Austria – Germania sau Germania – Germania (RDG + RFG). Deşi drumul scurt de integrare în UE este anume Unirea!
Oricât de greu ar fi, Unirea trebuie promovată şi nu lovită!
Fără Unire, este că şi cum am fi fără credinţă în Dumnezeu!”, a încheiat Chirtoacă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...