Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   De ziua sa, deputatul Nae-Simion…

De ziua sa, deputatul Nae-Simion Pleșca, în vizită oficială la fiul său la Ankara

În perioada 12 – 14 septembrie 2017 o delegație a R. Moldova, în frunte cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, efectuează o vizită oficială în Turcia. Printre cei care-l însoțesc pe speaker se numără și deputatul Nae-Simion Pleșca al cărui fiu, Sorin Pleșca, a fost numit, cu mai puțin de un an în urmă, în funcția de secretar III în cadrul Ambasadei R. Moldova la Ankara, capitala Turciei.


Potrivit unui comunicat al Parlamentului, Andrian Candu este însoțit de președintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia, Vladimir Cîssa. Totodată, din delegația parlamentară a lui Andrian Candu fac parte vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imunități, președintele Grupului de prietenie Republica Moldova – Republica Turcia, Anatolie Zagorodnîi, membrul Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media și membru al Grupului de prietenie Republica Moldova – Republica Turcia, Nicolai Dudoglo, dar și vicepreședintele Comisiei mediu și dezvoltare regională, Nae-Simion Pleșca.

Astăzi, 14 septembrie, deputatul Pleșca a publicat pe facebook o fotografie alături de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

„Cadourile ne bucură mereu. Însă când vin din partea unor oameni de excepție, bucuria este și mai mare. Am avut parte de o surpriză neașteptată și extraordinară din partea Președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, cu ocazia zilei mele de naștere, în timpul întrevederii cu delegația parlamentară, condusă de Președintele Parlamentului Andrian Candu. Vă mulțumesc, încă o dată, Excelență pentru întâlnirea călduroasă și surpriza dulce!”, a scris Nae-Simion Pleșca în descrierea fotografiei.

Deputatul Pleșca a ajuns în vizită oficială în orașul în care fiul său, Sorin Pleșca, locuiește de aproape un an fiind delegat de către Ministerul de Externe la Ambasada R. Moldova la Ankara.

Deputatul Nae-Simion Pleșca și cei doi fii ai săi, Dan și Sorin

ZdG a scris, în ianuarie 2017, că fiul deputatului Nae-Simion Pleșca, Sorin Pleșca, cel care și-a împușcat mortal fratele în martie 2016, a fost angajat în cadrul Ambasadei R. Moldova la Ankara, Turcia, având gradul diplomatic de secretar III. Reprezentanții Ministerului de Externe au evitat atunci mai bine de o lună să confirme pentru presă numirea lui Sorin Pleșca la ambasada Moldovei de la Ankara. Acesta a fost angajat într-o funcție diplomatică fără a deține experiență în acest domeniu, o condiție obligatorie pentru a fi numit într-o asemenea funcție. Anterior acesta a activat în cadrul Serviciului Vamal, fiind inspector superior.

Numele lui Sorin Pleșca a intrat în atenția opiniei publice în primăvara anului trecut, după ce acesta l-a împușcat mortal pe fratele său, Dan Pleșca. Imediat după ce și-a omorât fratele, Sorin a fugit de la fața locului, cu o mașină a familiei, fiind căutat de polițiști timp două săptămâni. Ulterior, după ce a fost găsit, Sorin Pleşca a fost pus sub învinuire pentru omor din imprudenţă, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de până la 3 ani. La două luni și jumătate de la incident, pe 26 mai 2016, cauza penală deschisă pe numele lui Sorin a fost însă închisă, fiind emisă o ordonanță privind încetarea urmăririi penale. Peste alte câteva luni, în decembrie 2016, Sorin Pleșca a fost angajat în cadrul ambasadei de la Ankara.