11:40:26 19.04.2024
Stiri

VIDEO // Litigiu fără precedent în istoria sportului din R. Moldova. CNOS poate PIERDE PROCESUL inițiat la Lausanne de Federația de Taekwondo WTF

Sport 14.09.2017 15:02 Vizualizări3575 Autor: Ziarul National
VIDEO // Litigiu fără precedent în istoria sportului din R. Moldova. CNOS poate PIERDE PROCESUL inițiat la Lausanne de Federația de Taekwondo WTF privesc.eu


Curtea Internațională de Arbitraj Sportiv (CAS) de la Lausanne, Elveția, va organiza audieri în luna octombrie curent în vederea luării unei decizii ulterioare privind conflictul apărut între Federația de Taekwondo WTF (versiunea olimpică) din R. Moldova și Comitetul Național Olimpic și Sport (CNOS). Aceste disensiuni între federația de profil și CNOS au apărut în momentul în care antrenorul Vladislav Mazur, acuzat că a sustras mijloace bănești din fondurile de premiere oferite de Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), a fost înlăturat de la conducerea selecționatei. Forul olimpic i-a luat apărarea lui Mazur în acest conflict, deoarece ar avea relații de rudenie cu președintele Nicolae Juravschi, iar drept rezultat comitetul a decis să-i suspende Federației de Taekwondo WTF calitatea de membru CNOS pe un „termen nelimitat”.

Despre aceasta a vorbit astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Federației de Taekwondo WTF, Igor Iuzefovici.

„CNOS a luat decizia de a suspenda federația noastră în luna martie curent. Motivele unei astfel de decizii rămân extrem de obscure. Această hotărâre, așa cum spun ei, a fost luată în baza unor plângeri parvenite din partea unor sportivi aflați sub influența fostului antrenor al lotului Vladislav Mazur. Acest antrenor a fost revocat din funcția de antrenor al naționalei pentru că s-a constatat că el a sustras mijloace bănești din fondurile de premiere oferite de MTS unor alți antrenori. Pentru aceste acțiuni, Federația Mondială de profil i-a retras licența de antrenor pentru un termen de un an. Actualmente, Mazur riscă o sancțiune mult mai dură decât pierderea licenței pentru un an. Asta pentru că, în pofida faptului că dânsul era suspendat, a participat la un turneu internațional din Olanda și a folosit identitatea altei persoane. În prezent, acest caz este investigat de comisiile juridice și de antrenori din cadrul Uniunii Europene de Taekwondo”, a declarat Iuzefovici.

Sursa citată a remarcat faptul că problemele pentru federația pe care o conduce au apărut după ce Mazur s-a plâns conducerii CNOS că a fost înlăturat, iar forul olimpic a cerut, pe un ton ultimativ, ca fostul antrenor să fie primit în staff-ul tehnic al Federației de Taekwondo. „CNOS a prezentat o serie de condiții legate de gestionarea internă. Asta înseamnă implicarea CNOS în trebuirile interne ale federației. Și pentru că nu am vrut să ne conformăm, cei de la CNOS au decis să suspende Federația noastră pe un termen nedefinit. Am încercat să soluționăm această problemă pe cale amiabilă, mai ales că noi nu vrem să ne pierdem timpul cu astfel de litigii. Trebuie să ne concentrăm forțele pentru a avea o pregătire cât mai bună pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Cei de la CNOS au continuat să insiste să-l primim pe Mazur, iar pentru că nu am fost și nu vom fi de acord cu asta, am apelat la CAS”, a subliniat președintele Federației.

De asemenea, acesta spune că deja a cheltuit în jur de 40 de mii de euro pentru a achita taxa de stat în vederea judecării acestei cauze de către CAS, iar costurile ar putea să crească. „Eu sunt determinat să merg până la urmă cu această cauză, deoarece adevărul este de partea noastră. Bineînțeles că pierdem mult timp și bani, dar până la urmă e vorba de onoare. Sunt convins că vom avea câștig de cauză, iar banii pe care îi vom încasa de la CNOS vor merge la dezvoltarea sportului”, a promis Igor Iuzefovici.

Acesta s-a declarat uimit și de faptul că același Vladislav Mazur, care, în pofida faptului că a fost suspendat din funcție și i s-a retras licența de antrenor, continuă să primească bani de la CNOS: „Avem informații că acestuia i s-au alocat 217 mii de lei, chiar dacă nu are licență de antrenor. Este inadmisibil așa ceva. CNOS, în loc să remedieze această situație și să ne repună în drepturi Federația, aruncă mizerie în direcția noastră. Au scris la Forumul european și mondial scrisori în care ne acuză că discriminăm sportivii. Dar nu poate fi vorba de așa ceva. Îl avem aici pe Vladislav Arventi, care poate să confirme. Există ipoteza că președintele CNOS și Mazur acționează în comun, pentru că nu iese fum fără foc. Eu nu am văzut personal că s-ar fi împărțit cu banii, pentru asta există organele de drept”.

Chiar dacă Iuzefovici este convins că va avea la CAS câștig de cauză, este gata să facă totuși un pas înapoi. „Odată cu trecerea timpului, taekwondiștii moldoveni riscă să li se interzică accesul la Jocurile Olimpice, iar proba de taekwondo, aflată în ascensiune, riscă să fie marginalizată. Astfel, dacă CNOS ridică suspendarea Federației de Taekwondo WTF, atunci și noi ne retragem cererea de la CAS. Voi face asta doar pentru că e nevoie de pace pentru a face performanțe. Dacă nu o vor face, atunci vom câștiga la CAS, dar va avea de suferit mișcarea olimpică din R. Moldova”, a adăugat președintele federației.

Și fostul președinte al Federației, Valentin Cunev, este oripilat de faptul că pentru Nicolae Juravschi ar conta mai mult „relațiile de rudenie cu Mazur”, decât să sprijine Federația de Taekwondo WTF, care a înregistrat succese remarcabile în ultimii ani, inclusiv medalii la turneele internaționale. „Mazur a furat și a fost înlăturat de la Federație pentru asta. Sprijinul acordat de către CNOS acestei persoane s-a transformat într-o atitudine nedesimulată de ură față de reprezentanții Federației naționale. Astfel, la JO de la Rio de Janeiro 2016, niciun reprezentant al CNOS nu a fost prezent la concursul de taekwondo, la care a participat reprezentantul R. Moldova, Aaron Cook. De asemenea, nimeni de la CNOS nu a găsit de cuviință să facă o vizită la noul sediu al Federației. De sprijin financiar nici nu poate fi vorba, chiar dacă e un sport olimpic. Cei de la CNOS ne fac doar reproșuri, care aduc mai mult a resentimente generate de gelozie și dorință de răzbunare”, a punctat Cunev.

Pe finalul conferinței, Igor Iuzefovici a lăsat să se înțeleagă că s-a gândit să renunțe la a mai investi timp și bani în promovarea acestui sport în R. Moldova, dar a decis să continue. „Mă voi gândi la asta după decizia CAS”, a conchis acesta.

Nici Nicolae Juravschi și nici Vladislav Mazur nu au comentat acuzațiile conducerii Federației de Taekwondo WTF.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md